Bryggare slår tillbaka mot IOGT-NTO

Loa Ahlqvist och Robert Wedmo tycker till om gårdsförsäljning och IOGT-NTO. Foto: Privat.

IOGT-NTO:s lotteri är ett större hot mot folkhälsan än små bryggeriers gårdsförsäljning. Det menar bryggarna och företagarna Loa Ahlqvist och Robert Wedmo.

Det är i en debattartikel hos Dagens Nyheter som duon svarar på den kampanj mot gårdsförsäljning som IOGT-NTO startade tidigare i veckan. De driver tillsammans bryggeriet Perfectly Squared i Skåne och menar att gårdsförsäljningen inte skulle innebära så stor förändring mot hur det ser ut i dag.
”Redan i dag upprätthåller vi åldersgränser, öppettider och skatteinbetalningar. Vi får nämligen sälja folköl direkt från bryggeriet redan nu. Folköl omfattas av samma försäljningsregler som Systembolaget med enda skillnaden att åldersgränsen är 18 år i stället för 20 år. Likt Systembolaget säljer inte vi till minderåriga eller berusade personer och vi betalar både moms och alkoholskatt till staten. Det är inget konstigt med det”, skriver de bland annat.

De pekar också på att gårdsförsäljningen påverkan av folkhälsan är mindre än delar av IOGT-NTO:s verksamhet.

”Det blir absurt när ett mikrobryggeri som vårt med 500 liter producerad öl i veckan anses utgöra en stor fara för folkhälsan medan IOGT-NTO omsätter 500 miljoner årligen på sitt lotteri i ett system som orsakar skador för 14 miljarder årligen på grund av spelmissbruk.
Det är läge att städa framför egen dörr innan vi småskaliga producenter anklagas för att behöva bryta lagar för att tjäna mer pengar, sälja alkohol till minderåriga och fuska med skatten.”