Besök i Visby ledde till nytt Skånebryggeri

Bildspel

Bild 1 av 4

Utrustningen som Loa Ahlqvist på Perfectly Squared arbetar med är inköpt från nedlagda Trädskogens i Växjö.

I skånska Dalby finns numera ett nytt bryggeri. Perfectly Squared Brewing heter det och grundarna heter Loa Ahlqvist och Robert Wedmo.

– För lite mer än ett år sen satt vi lite väl överförfriskade på Barlingbo Bryggeris restaurang i Visby. Vi hade sett att Trädskogens utrustning var till salu efter nedläggningen och frågade oss: Är det inte dags att starta det där bryggeriet vi har pratat om? berättar Loa.

Både Loa och Robert är hembryggare sen tidigare och tanken hade som sagt funnits hos dem ett tag. Nu gjorde de slag i saken och redan på hemvägen ringde de och hörde sig för om Trädskogens bryggverk och annat.

Med utrustningsfrågan löst redan innan hemkomsten uppstod nästa problem, var bryggeriet skulle ligga. Skåne var klart, båda bor där, men inte var i Skåne.

– Jag bor i Malmö och Robert i Staffanstorp men till slut hittade vi en jordbruksfastighet i Dalby, så där började vi att bygga bryggeriet i december 2019.

Så i mars var det klart för bryggning …

– Det var sämsta möjliga timing för nytt bryggeri! Med tanke på hur corona slog var det det sämsta vi kunde ha gjort.

– Men vi hade köpt bryggverk och annan utrustning för några hundratusen och byggt för några hundratusen, så det var bara att köra vidare och det har vi gjort.

Covidepidemin gjorde också att strategin fick förändras. Från satsning på fat och restaurang till fokus på Systembolaget. Och folköl.

– När man tänker tillbaka så har det gått förvånansvärt bra. Vi började i mars och har inte behövt hälla ut så mycket öl … och vi har fått ut två pale ale i lokala sortimentet på tre systembolag, i Dalby, Lund och Malmö.

Responsen från lokalborna i lilla Dalby med 5000 invånare har också varit väldigt bra. När folkölen var klar bjöds det in till öppet hus i bryggeriet.

– Vi sålde nästan en hel pall folköl och sent samma kväll hörde den lokala Ica-handlaren av sig och ville ha kontakt. Så det var jättetrevligt.

Loa har sagt upp sig från sitt jobb som statstjänsteman för att satsa på bryggeriet 100 procent.

– Jag valde att säga upp mig för att få det att flyga och har det som huvudsysselsättning nu. Robert driver ett annat bolag också där han lägger mesta tiden, dessutom är han även engagerad i butiken Hembrygg i Lund. Men vi utvecklar ölen tillsammans och han är med och brygger så ofta han kan och på tappdagarna så är vi båda på plats, och våra respektive familjer. Ingen kan satsa på detta utan helhjärtat stöd från frun där hemma.”
Namnet Perfectly Squared är vald med omtanke.

– Det kommer ur en allegori om hur en ohuggen sten blir till den perfekta kuben och handlar om att forma nåt perfekt utifrån de förutsättningar som ges. Att hela tiden om att göra produkten bättre och växa själva och utveckla oss själva. Det är också ett sätt att se på livet, att alltid försöka göra det man gör lite bättre.