Perfectly Squared hoppar på haze-tåget

Loa Ahlqvist berättar att Amarillo Haze är Perfectly Squareds första riktiga neipa.

Att amarillo spelar huvudrollen Perfectly Squareds Amarillo Haze är kanske inte någon överraskning. Men det är faktiskt första gången bryggeriet gör en riktig neipa.

Perfectly Squareds Amarillo Haze fick flest röster i vår omröstning om månadens öl i Systembolagets lokala och småskaliga sortiment, TSLS.

Amarillo Haze är en neipa och när vi pratar med Loa Ahlqvist på Perfectly Squared så berättar han att det egentligen är det första seriösa försöket med en hazy IPA.

– Vi har en hazy IPA i TSLS, men det är egentligen hybrid, så det är är vår första riktiga hazy, säger han, men han vill inte gå med på att Perfectly Squared är sena på tåget.

– Vi tycker bara att västkust-IPA är för jävla gott. Det är ingen hemlighet att vi är mer bekväma i klar öl. Men samtidigt vill vi utveckla oss.

Amarillo Haze är det första försöket och det är en oneoff. Två batcher bryggs och sen blir det inget mer. Men mer haze blir det ändå.

– Tidigare har vi jobbat med att få en bra bas med öl och nu har vi det med en pale ale, en west coast, en gräsklipparöl. Nu känner vi att det är dags med lite oneoffs och att utvidga våra gränser.

– Nästa blir med simcoe med samma maltbas.

Även om amarillo finns i namnet på det nya ölet seglar den amerikanska humlesorten inte i ensamt majestät på ölvågorna.

– Det är rikligt med amarillo, men vi har också lagt i lite sabro för att få mer djup och dimension i ölet.

– Med våra mått mätt är den väldigt torrhumlad, men massiv torrhumling är inte riktigt vår grej, så det är inte på Apex nivåer. Vi försöker hitta den perfekta balansen.

Beskan i ölet är nedtonat, även om den finns där i alla fall.

– Lite högre än standard för en neipa, men den är bara humlad i whirlpool och torrhumling, så ingen beska i koket.

Ölet släpps på Systembolaget hemma i Dalby, i Staffanstorp och Lund samt blir beställningsbar den 7 februari. Men redan innan dess blir det premiär för Amarillo Haze på Syltan Kök & Bar i Malmö på fredag.

– Vi kommer att vara där med tre öl, så det blir något av en mini-tap takeover.