”Systembolaget är borta om tio år”

Mathistorikern Richard Tellström tror att Systembolaget är borta i Sverige om tio år. Foto: Systembolaget.

Om tio år har vi gårdsförsäljning, men Systembolaget är borta. Det tror mathistorikern Richard Tellström. 

Det är i en artikel i tidningen Land Lantbruk som Tellström gör sin analys för Systembolagets framtid. Han tror att Systembolaget och alkoholmonopolet försvinner under 2020-talet.

– Frågan är om Systembolaget kommer att klara av att argumentera för sitt monopol när vi har alla dessa mikrobryggerier och gårdsproducenter som börjar producera produkter som konsumenten är väldigt intresserad av. Systembolaget tillhandahåller ju ett mycket begränsat sortiment av produkter, säger han till Land Lantbruk.

Tellström pekar på flera anledningar till sin profetia. Dels tror han att människors ökade behov av att hitta särpräglade produkter kommer att påverka och han tror också att gårdsförsäljningen blir ett exempel på hur man allt mer kommer att vilja värna om den svenska landsbygden.

Han pekar dessutom på hur acceptansen för cannabis kan förändra statens fokus när det gäller droger.

– Det är redan legaliserat i många länder och i helt nya livsmedelsprodukter finns cannabisolja tillsatt. Dessa är förstås helt förbjudna i Sverige i dag men om EU ger sitt medgivande till sådana produkter och ger medgivande till cannabisförsäljning då kommer staten plötsligt att ha helt andra drogrelaterade frågor att hantera än alkoholen. Man kan tänka sig att man släpper en sak för att kontrollera en annan, menar Tellström.