Svenska domare utser världens bästa öl

Snart avgörs World Beer Cup som är världens största öltävling. Sju svenska domare tar planet från Sverige för att vara med och utse vinnarna.

I år avgörs tävlingen i Nashville och de sju domarna som kommer från Sverige är Jan Gnoff Berglund, Jan-Erik ”Janko” Svensson, Jessica Heidrich, Patrick Holmqvist, Svante Ekelin, Peter Högström och Dan Ihrelius.

– Jag tror att svenska domare har ett ganska bra rykte, och alla vi har ju varit med och dömt World Beer Cup tidigare, säger Jan Gnoff Berglund.

Han gör sitt tredje World Beer Cup och vet att det är intensiva dagar som väntar. På lördag, söndag och måndag gör domarna sitt jobb och totalt är det 94 olika klasser som ska klaras av. Sammanlagt är det hela 275 domare som jobbar under World Beer Cup.

– Det är max tolv öl per flight och kan bli upp till 72 öl per dag. Sedan kan man få döma semifinal och final i några klasser.

Inför tävlingen har de olika domarna fått skicka in rekommendationer från andra domare om varför de är lämpade att vara med på den stora tävlingen. Dessutom får varje domare anmäla intresse för de klasser man helst dömer.

– Jag dricker mest svarta öl och lageröl så det är de klasserna som jag är mest bekväm med, säger han.

Priset som alla tävlande vill vinna. (Foto: World Beer Cup)

Ett protokoll ska fyllas i för varje öl och därefter blir det diskussioner i varje domargrupp. Målet är att tre av tolv öl hela tiden ska gå vidare till nästa omgång.

– Men om bara två duger får det vara så. I bland blir det lite diskussioner men oftast är vi överens i de olika domargrupperna, säger Berglund.

Tävlingen är helt anonym och det handlar om att döma ölen efter stil.

– Nästa torsdag vet vi vilka som vinner medaljer, men vi har ingen aning om vilka öl som tävlar eller vilka bryggerier som ställer upp.

Några speciella förberedelser krävs inte, utöver att läsa all den information som skickats ut. Väl på plats är det fulla arbetsdagar som väntar för domarna.

– Det är roligt, det är därför vi gör det här. Jag lägger ändå en dryg semestervecka på detta. Jag gör det för att det är intressant och man träffar många spännande människor, säger Berglund.