GLOW ska brygga öl runt om i världen

Mariana Schneider, fyra från vänster, är initiativtagare till GLOW. Foto: Privat.

GLOW är Mariana Schneiders projekt för att lyfta fram kvinnor inom ölbranschen. 8 mars bryggs det öl runt om i världen och flera svenska bryggerier deltar.

 

Schneider är bryggare på danska Amager Bryghus och tanken med GLOW är att lyfta fram kvinnor som jobbar i alla olika positioner på bryggerier.

8 mars är det Internationella kvinnodagen och då passar man på att fixa med samarbeten på en rad olika bryggerier runt om i världen.

– Alla deltagande bryggerier gör det här som en collab mellan det aktuella bryggeriet och GLOW. Det gäller också om kvinnorna inte är medlemmar eftersom alla kvinnor i ölbranschen är Gangsta Ladies of Wort, säger Schneider.

Till samarbetet har man tagit fram en del regler för ölet som ska bryggas. Malten ska vara 70 procent pilsnermalt, tio procent carapils, 10 procent vete och 10 procent havre. Minst 50 procent av humlen ska vara från Pink Boots Blend, en humlemix som också tas fram varje år när Pink Boots Society lyfter fram kvinnorna i branschen.

– Vi har inga regler för jäsningen och man kan använda olika mängd malt. Om man vill göra en lager eller en grisette är valfritt, säger Schneider.

Bryggerier runt om i världen deltar och från Sverige finns Stigbergets, Brygghus 19, Hop Notch samt Omaka med.

Utöver det deltar länder från en rad andra EU-länder, men där finns också deltagare från Mexiko, Brasilien, Rwanda, Chile och Taiwan.