Mariana fick första mångfaldsstipendiet

Mariana Schneider är den första mottagaren av ett nytt internationellt bryggarstipendium.

Mariana Schneider, numera på Amager Bryghus, men med ett förflutet på Brewski blev den första mottagaren av ett nytt internationellt mångfaldsstipendium.

”UC Davis Pour it Forward Brewing Scholarship” är ett nytt internationellt stipendium för att främja mångfald i bryggeribranschen. Stipendiet är gräsrotsfinansierat och mottagaren får en bryggmästarutbildning online på 15 veckor hos UC Davis.

– Efter ett väldigt svårt år är det här en välkommen nyhet. Jag vill ha en utmaning, men inte en där jag dagligen måste möta alla möjliga fördomar, utan en som hjälper mig fokusera på jobbet och bli en bättre bryggare – en som förhoppningsvis kan bidra till att göra branschen lite säkrare och mer välkomnande i framtiden, säger Mariana Schneider.

Mariana är från Brasilien, men kom via Schweiz, USA och Danmark till Helsingborg och Brewski, där hon fick lära sig brygga.

Nu har hon varit bryggare i sex år och även grundat Global Ladies of Wort, vars syfte inte bara är att kämpa mot könsdiskriminering i bryggeribranschen utan också andra typer av diskriminering.

– Vi gick igenom många väldigt duktiga kandidater, men Marianas meriter, passion och hängivenhet stod i en klass för sig, säger Glen Fox, professor på UC Davis och ansvarig för UC Davis Master Brewers-programmet.

Pour it Forward-stipendiet kom till för att stödja studenter som engagerar sig för mångfald och har erfarenhet eller förståelse för de barriärer som ofta möter personer från underrepresenterade folkgrupper.

Genom gräsrotsfinansiering har man fått in motsvarande nästan 200 000 kronor från individer och företag som Deschutes Brewery och Yakima Chief Hops till stipendiet.