Collabs runt om i Sverige på kvinnodagen

Bildspel

Bild 1 av 8

Hedda Spendrup på Omaka bryggde tillsammans med Connie Dickinson från Yakima Chief, Alli McCleary Olin från Folk & Friends, Sara Norberg från Omaka och Josefine Törnqvist från Ölgäris .

I dag har kvinnor samlats kring bryggverken på många bryggerier i Sverige när årets GLOW-collabs skulle bryggas.

GLOW står för Global Ladies Of Wort och skapades av Mariana Schneider på Amager Bryghus. Det är ett projekt som ska lyfta fram kvinnor som jobbar på bryggerier. Och varje år på kvinnodagen gör GLOW collabs med bryggerier runt om i världen.

I Sverige var Stigbergets Bryggeri, Hop Notch, Fermenterarna, Snausarve Gårdsbryggeri och Omaka med. På Stigbergets samlades ett rejält gäng kvinnliga bryggare: Ida Järbur, Rebecca Norman, Amanda Ebanks, Andrea Hagström, Nan Albertson, Raissa Cherian, Tina Umer, Linda Bengtström, Ida Ivarsson och Erika Brockberg.

– Det är riktigt kul, vi brygger öl, dricker öl och stödjer GLOW, säger Erika Brockberg, som vanligtvis brygger på O/O Brewing.

Ölet som bryggdes på Stigbergets var en Farmhouse IPA, som kommer på Systembolaget så småningom. Receptet har de tagit fram gemensamt.

– Vi har jobbat med det i en månad ungefär. Det blir ett öl som är saisonjäst, med mycket loral- och sabrohumle och den kommer att hamna på 5,5 volymprocent.

Just humlen ska komma från Pink Boots Blend, ett specialpaket från Yakahoma Chief Hops, som tas fram varje år i samarbete med Pink Boots Society. Årets paket innehöll förutom ovan nämnda sorter även cashmere, ahtanum och citra.

Erika Brockman tycker att eventet är viktigt.

– Det är en mansdominerad bransch och man kan känna sig lite ensam som kvinna. Så det är en lättnad när du får chansen att göra den unika utmaningen tillsammans med andra kvinnor där vi kan uppmuntra och lära varandra på sätt som män inte kan förstå.

På Hop Notch bryggdes IPA.

– Det blev lite lugnare än vanligt utan en massa grymma brudar i bryggeriet, men bryggning blev det och den kommer att släppas på Systembolaget. Det blev en NEIPA med ahtanum, cashmere, citra, loral, and sabro. Längtar så efter alla tjejerna och hoppas att vi kan ha en release för faten på någon uteservering på respektfullt avstånd i alla fall, berättar Jessica Heidrich på Hop Notch.

Även Anna Claesson på Fermenterarna bryggde Neipa

– En riktig pang-IPA med 100 procent årets Pink boots blend! En ordentligt humlad New England IPA som kommer släppas på systembolaget. ”Pink Boots Revolution” ligger på standardprocenten 6,5 och kommer torrhumlas i två omgångar med blenden och har såklart också en skön mängd av humlen på hetsidan, säger hon.

På Omaka hade Hedda Spendrup och Sara Norberg fått med sig Connie Dickinson från Yakima Chief, Josefine Törnqvist från Ölgäris och Alli McCleary Olin från Folk & Friends.

– Vi bryggde en dubbel-IPA med pilsnermalt, puffat vete, carapale och havre med Pink Boots humleblend, som twist använde vi kveikjäst, säger Sara Norberg.

Slutligen berättar Nina Schultes på Snausarve Gårdbryggeri att de brygg en lager på 5 procent med Pink Boots humle, en öl som bara kommer att säljas på restauranger och bryggeriets taproom.

– Världens första Pink Boots-bryggning på Gotland!