Succésommar för Helsinges ölbuss

Bildspel

Bild 1 av 3

Bussen har kök och bodel men framförallt en bar för servering av bryggeriets öl.

På Helsinge Ångbryggeri tar man gärna bussen. Men inte vilken buss som helst utan en egen ombyggd husbuss med inbyggd bar.

Ägaren till Helsinge Ångbryggeri, Peter Orest, är inte så intresserad av bilar, men när han fick syn på annonsen i lokaltidningen om en buss till salu kunde han inte låta bli. Målet för uppmärksamheten var en Volvo B10 BLE, årsmodell 1999. Tidigare har den gått som linjebuss för Dalatrafik.
– Jag vart sugen, men var först lite orolig för att jag inte skulle kunna köra den. Men det visade sig att om man registrerade om den till personbil klass 2 så räcker det med b-kort, berättar han.
Så det blev en buss för Helsinge Ångbryggeri. Men det var bara början. Bussen köptes för 65000, därefter har den byggts om för 150000-200000 kronor.
– Den är inredd med kök och bodel längst bak, vi har luckor för att servera öl och vi har målat om och stripat hela bussen. Man kan bo sju personer i den, det finns sju bäddplatser och fem passagerarplatser.
– Sen har vi två kraftiga kylar samt fyra kranar, så vi har kapacitet för att servera många människor.

I framtiden tänker Peter även att utrusta bussen med en tank på 500 liter för att kunna få ännu större kapacitet.

Bussen köptes 2016 och ombyggnation av den blev klar i början av juni i år, så den här sommaren har varit en försöksperiod. Som slog väl ut.
– Vi har varit ute varenda helg sen innan midsommar. Och så fort vi är ute så kommer någon fram och vill ha oss till något annat event, säger Peter Orest.
Kunder har varit allt från en dansbandskväll långt ut i urskogen till Harley-Davidson Club.
– Det är många som gillar bussen, vill fotografera och tycker att den är cool och häftig.

Bilintresset hos Peter är som sagt inte så stort, men det betyder inte att det inte kan bli fler projekt i framtiden.

– Nej, jag har ju inget direkt bilintresse, det här var ju en rolig grej. Men nu har man ju fått ett intresse för bussar i stället. Man har blivit med buss helt enkelt.

– Det kanske kan bli nåt annat framöver om det känns rätt. Kommer man på nåt måste det ju göras.