Tusentals liter julöl får hällas ut

Helsinge Ångbryggeri tvingas hälla ut tusentals liter julöl efter att inte kommit in på Systembolagets butiker i tid. Nu är frågan vems fel det hela är.

Bryggeriets julöl var tänkt att lanseras i början av november, precis som många andra julöl. Men så blev det inte utan ölet kommer ut först i december.

– Dom har tagit bort artikeln ur sitt register av misstag genom att dom byggt om sin webbportal. Vi har inte gjort något fel, säger Peter Orest till P4 Gävleborg.

Ölet kommer dessutom bara att finnas i beställningssortimentet, vilket givetvis påverkar försäljningssiffrorna.

– Nu trodde vi att vi lyckats få in den igen med säljstart 4/12. Det visade sig dock att den
inte kommer att finnas på hyllan utan måste beställas, och det enbart till butiker i
Gävleborgs län. Vi måste hälla ut tusentals liter Helsinge Julöl, skriver bryggeriet på sin Facebooksida.

Enligt Systembolagets regler ska det bekräftas att man vill vara med bland julölen för att kunna använda samma offert som året innan. Så har inte skett enligt Systembolaget. Där menar man att bryggeriets leverantör inte har kommit in med någon begäran att använda den offerten i tid.

– Det är naturligtvis tråkigt att bryggeriet upplever att vi brustit i våra rutiner. Enligt de uppgifter som vi har så verkar det snarare vara en missuppfattning i kommunikationen mellan leverantören och bryggeriet, säger Therese Elmgren, pressansvarig på Systembolaget.