Premiär för Sveriges sydligaste bryggeri

Bildspel

Bild 1 av 3

Christian Örnberg hade med sig en belgisk l och en suröl vid bryggeriets premiär i Malmö nyligen.


 

Sydkustens Gårdsbryggeri är ett passande namn för Sverige sydligaste bryggeri. Allt började med must men nu har även deras öl haft premiär.

Det är på en gård mellan Simremarken och Böste som vi hittar det nystartade bryggeriet. Bakom satsningen står Elin Gunnarsson och Christian Örnberg.

– Vi var båda journalister och gjorde en del reportage om småskaligt mathantverk och då var vi bland annat på några bryggerier, berättar Elin.

Till slut valde de att själva satsa på småskaligt tillverkning. De flyttade från Stockholm till en gård utanför Trelleborg, där det fanns ett stall som renoverats och byggts om till bryggeri.

Men faktiskt var det först must som tillverkades.

– Vi letade efter någon som ville ta emot våra äpplen och göra must. Men vi hittade ingen så vi valde att köpa en egen press. Först gjorde vi must åt dom som kom med äpplen, men nu tar vi in extra äpplen och det här är första året som vi säljer musten, säger Elin.

Men bryggeriplanerna fanns kvar, även om det projektet tog lite längre tid.

– Vi var tvungna att köpa in lite utrustning och få det lite mer uppskalat än när vi bryggde hemma. Nu brygger vi 200 liter per gång så det är fortfarande ganska litet.

Än så länge har de båda andra jobb vid sidan av och kanske ska det förbli så. Det är i alla fall ingen panik med att låta företaget växa.

– Vi har växt långsamt hela tiden och vill hålla en takt som vi klarar av.

Det finns heller inget mål uppsatt när det gäller antal liter på ett år,. Det får helt enkelt efterfrågan avgöra.

De första två ölen som presenterats är en belgisk dubbel och en suröl med vinbär från den egna gården. Planen är att fortsätta ta fram nya stilar.

– Vi båda uppskattar belgiskt öl men tanken är att ha ett ganska brett utbud. Det blir ingen speciell inriktning på vissa stilar, säger Elin.

Inledningsvis ska ölen säljas till lokala restauranger och krogar.

– Som det ser ut idag passar det bäst för oss att erbjuda mindre batcher till restauranger och krogar. Men visst finns Systembolaget med i tankarna i framtiden