Succébryggare redo för större produktion

Bildspel

Bild 1 av 5

Niklas Aronsson och Anna Claesson ser fram emot att öka på produktionen och att kunna vara med på fler festivaler.

 

Efter en succéstart tog de en paus för att kunna expandera. Nu är Fermenterarna redo att brygga betydligt mycket mer öl.

Strömstadsduon Anna Claesson och Niklas Aronsson fick en riktig bra start med sitt bryggeri Fermenterarna. Deras öl sålde så duon knappt hann med att brygga. Under hösten har tog man därför beslut om att satsa vidare.
En paus i verksamheten togs men nu är den nya utrustningen på plats. Det gamla bryggverket på 200 liter har sålts till Figeholms Bryggeri och i stället har man köpt två stycken 500-liters bryggverk från Klackabacken.
– Det känns kul och samtidigt lite läskigt. De har hänt så mycket under kort tid, säger Anna Claesson.
Utöver bryggverken har man, när allt är på plats, en tankkapacitet på 17000 liter. I samband med att man växlar upp är planen att Niklas ska jobba heltid, och att Anna ska kunna lägga mer och mer tid på bryggeriet. Men än så länge har hon kvar sitt jobb som restaurangchef ute på Koster.

– Målet är att vi båda ska jobba här med bryggeriet, men vi får prova oss fram och se hur det går, säger Claesson.

När Beernews hälsade på i bryggeriet under den gångna helgen var man nästan startklara. En del utrustning saknades fortfarande men alla tillstånd är klara.
– Vi hoppas komma igång så fort som möjligt och då blir det intensivt. Målet är att ha bryggt åtta gånger före jul, så det kan bli långa dagar, säger Niklas Aronsson.
Av de åtta öl som nu ska produceras är två stycken folköl. Ölen kommer att finnas på fat, samt på burk i ett samarbete med CanMan.
– Målet är att brygga runt 50 000 liter under nästa år, men med den här utrustningen kan vi brygga upp till 250 000 liter. Vårt problem tidigare var att vi inte hade tillräckligt med öl, säger Claesson och Aronsson fyller i.
– Vi fick säga nej till kunder och till festivaler. Men nu har vi anmält oss till en del festivaler så nu måste ölen börjar att bryggas.

Fokus kommer att ligga på suröl inledningsvis, och det var också de ölen som skapade det stora intresset för deras öl. Men på sikt ska det även skapas andra öl.

– Vi vill brygga humligt och även göra lageröl. Det blir lite annorlunda processer som vi ska lära oss av, och då hoppas vi att även surölen ska bli bättre, säger Aronsson.
Lokalen på drygt 500 kvadratmeter är ganska rymlig i dagsläget, men samtidigt tycker duon att det känns skönt att ha utrymme för att växa. Bland annat ska en del av bryggeriet delas av för att fatlagra öl.
– Fast viktigast nu är bara att få komma igång. Man blir lite rastlös när saker och ting ta tid och jag vill börja brygga, säger Aronsson.