Chalmers byggöl tillbaka i Göteborg

Bildspel

Bild 1 av 8

Chalmers Cortége Committe var nöjda med ölen. Ölchefen Stefan Wallberg och ordförande Hanna Jörlén provade och njöt.


 

Chalmers cortége-öl är tillbaka på klassisk mark . Under många år bryggdes den av Pripps och nu görs den i samma lokaler fast av Göteborgs Nya Bryggeri.

Cortégen i Göteborg är en stor folkfest. Den har genomförts kontinuerligt på Valborgsmässoafton sedan 1909 med bara två undantag. Till traditionen har det också under lång tid hört att det ska finnas en cortégebyggar-öl.

Det ölet bryggdes under många år av Pripps i Göteborg, men när Pripps lades ned flyttades tillverkningen till Falkenberg.

Men nu är den speciella ölen bryggd i samma gamla lokaler igen. Det är nämligen Göteborgs Nya Bryggeri, som håller till i Pripps gamla lokaler, som tagit över produktionen.

– Det är mer än en fjäder i hatten för oss. Det känns jättekul, säger Nina Rothausen på Göteborgs Nya Bryggeri.

Ölet är av den alkoholsvagare sorten men det hör till traditionen att ingen ska veta exakt hur stark den är. Den kommer att finnas tillgänglig på cortégebyggarområdet i Johanneberg och serveras inte till allmänheten.

– Det känns jättekul att prova ett nytt bryggeri och dessutom är det lokalt, säger Hanna Jörlén som är ordförande i Chalmers Cortege Committe.

Byggandet av vagnarna kommer att pågå fram till Valborgsmässoafton och Jörlén är nöjd med både bryggeriet och ölet.

– Det känns rätt i tiden att jobba med ett bryggeri som jobbar ekologiskt, och dessutom har vi fått vara med väldigt mycket i själva processen.

På tisdagsmorgonen började tappningen av ölet på fat. Det märktes att det var en viktig dag och att det finns långa traditioner runt allt detta. Bland annat hade Christian Baarlid, styrelseledamot i Göteborgs Nya Bryggeri, letat fram sin cortége-rock från 1976.

– Det är en viktig tradition, säger han.