Stort intresse direkt för Munklägrets öl

Karolina och Patrik Svensk. Foto: Ronny Karlsson.

Som hembryggare har han vunnit det mesta. Nu satsar Patrik Svensk tillsammans med hustrun Karolina på Munklägrets Microbrasserie och intresset är stort från start.

Hela resan började i Stockholm och det vet de som har koll på Stockholms historia. Munklägret var nämligen en gång i tiden namnet på det som i dag är Kungsholmen.

Nu är bryggerisatsningen i gång och intresset är stort redan från start. Bland annat gör man en liten Sverigeturné som startade i Göteborg den gångna helgen och som går vidare till Whippet Lab i Stockholm, De Klomp i Linköping samt Jerv Pizza & Bar i nuvarande hemstaden Strängnäs.

– Det känns kul och vi är redan inbjudna till flera festivaler. Bland annat Great Swedish Beer Festival i Malmö och Carlstad Beer & Music, säger Patrik Svensk.

Men det var som hembryggare han började resan och där lyckades han väldigt bra. Han har vunnit det mesta som går att vinna i hembryggartävlingar i Sverige, och har dessutom samlat på sig runt 30 medaljer vid hembryggartävlingar i USA.

– Jag hade bland annat en saison i final i amerikanska mästerskapen så den var bland de 30 bästa bland 353 öl i klassen, säger han.

Patrik och Karolina jobbar till vardags med sneakermärket Jim Rickey men nu är tanken att ölen ska få ta mer tid. Det blir Patrik som ansvarar för bryggning och Karolina som ansvarar för bland annat design.

Ölen bryggs hos Eskilstuna Ölkultur.

– Vi hade egentligen inga planer på att vara mer än hembryggare, men jag fick en väldigt bra kontakt med Eskilstuna Ölkultur när vi bryggde ett öl som vann en hembryggartävling där, säger Patrik Svensk.

Ölen har funnits på en del barer under den senaste tiden, men gångna helgens evenemang på Brewers Beer Bar i Göteborg, där det fanns sex öl på fat och ytterligare fyra på flaska, blev något av ett startskott för satsningen.

– Det blir en rivstart och det har varit bra intresse för ölen. Barer är intresserade och det känns jättekul.

Ölen från Munklägret är stiltypiska och ganska klassiska. Där finns bland annat ett par lageröl och en saison, men också syrliga öl som lanseras senare i vår men som gick att prova på evenemanget i Göteborg.

– Jag vill blanda med olika stilar och det vi gör är inte så humledrivet. Jag vill hitta en juste balans och är lit trött på det extrema, säger Patrik Svensk.