Helsvenskt och svenskmärkt festivalöl

Det är råvarorna som står i fokus när tre pilsnerfokuserade bryggerier kokar ihop årets festivalöl till Great Swedish Beer Festival.

I mitten av september är det återigen dags för ölfestivalen som lockar flest svenska bryggerier. I år samlar Great  Swedish Beer Festival, GSBF, närmare 70 bryggerier i den, för festivalen, nya lokalen – Amiralen i Folkets Park i Malmö. 

 

Precis som tidigare år är det officiella festivalölet ett samarbete och i år är de delaktiga bryggerierna Subbe Bryggeri, Munklägrets Microbrasseri och Ängöl, där ölet också bryggs. 

 

– Alla tre är bryggerier som vi tycker förtjänar att lyftas för sitt hantverk och att de tillhör landets bästa pilsnerproducenter gör inte saken sämre, säger Robert Andersson, en av arrangörerna av festivalen. 

 

Årets festivalöl är just en pilsner, bryggd på svenska ekologiska råvaror. Det blir också det andra ölet som får ursprungsmärkningen ”Från Sverige”.

 

– Nils-Oscars Korvöl var först ut, men den här blir god tvåa. Jag tror det är utmärkt att använda en symbol som folk känner igen från andra livsmedel. Öl är också ett livsmedel och när vi gör helsvenska sådana ska vi vara stolta och flagga upp det, säger Johan Håkansson på Ängöl. 

 

Vilket enligt  Johan är extra viktigt efter en skörd som i fjol. 

 

– Tillgängligheten på råvaror just nu är väldigt begränsad. Det gäller både humle och svenskodlad ekologisk malt. Kanske särskilt i år eftersom skörden 2023 inte var så bra i Sverige. 

 

Ölet lanseras strax innan festivalen och kommer som tidigare år också att släppas på Systembolaget. 

 

Läs också:

• Svenskmärkt öl ska öka medvetenheten 

• Nysatsning för Great Swedish Beer Festival

 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.