Stora prishöjningar hotar bryggerierna

Foto: Pexels.com

Höjda kostnader har gjort att brittiska bryggerier har svårt att återhämta sig efter pandemins utmaningar.

Det menar organisationen för oberoende bryggerier i Storbritannien, The Society of Independent Brewers (Siba).

Enligt Siba har branschen förlorat tio år av tillväxt och många bryggerier går under.

Bryggeriernas kostnader har gått upp kraftigt den senaste tiden. Exempelvis rapporterar de att priset för koldioxid ökat med 73 procent, el med 57 procent, burkar med 20 procent och kartong med 22 procent. Därtill kommer en ökning med 17 procent på drivmedel.

– Ökade kostnader för bryggerierna, som vatten, el och koldioxid noteras samtidigt som priset på kartong, glasflaskor, burkar och till och med jäst går upp, vilket gör det otroligt svårt för små bryggerier som överlevt pandemin att återhämta fullt ut, säger James Calder till Beer Today.

– Inte ens när pubar har ökat priserna så har det kommit bryggerierna till del. Och även ingen vill priset för en pint nå mindre lockande nivåer, så är stängda bryggerier och minskade val för konsumenterna nåt vi än mindre vill se, fortsätter han.

Enligt Siba minskade antalet bryggerier i Storbritannien för första gången på ett årtionde 2020 och de spår att trenden fortsätter i år, med förlorade jobb och färre lokala kvalitetsöl i en del delar av landet.

Höjningen på koldioxid är i snitt 73 procent, men enligt James Calder, finns det de som fått betydligt högre prishöjning, i vissa fall 215 procent.

– En del av de större prishöjningarna , som de tresiffriga tilläggsavgifterna som vi ser på koldioxid är antagligen kortsiktiga. Men leverantörerna förväntar sig att omkring 10-20 procent av höjningarna kommer att permanentas.