Norska succéölet är tillbaka i ny version

Dark Horizon kommer i fatlagrad version på Systembolaget. Foto: Pressbild.

I 15 år har ölet hyllats av stoutälskarna. Nu kommer den sjunde varianten av Nögne Ö Dark Horizon, och på Systembolaget släpps den fatlagrade varianten.

 

2006 dök ölet upp för första gången. Dark Horizon var före sin tid, en blytung imperial stout med hög alkoholhalt och det älskades av ölnördar runt om i världen. Efter att det tog en guldmedalj på World Beer Cup 2008 har det fått mycket internationell uppmärksamhet. Ölet for upp högt på rejtinglistor och många betalade dyrt för att få tag på en flaska.

I dag finns det betydligt fler öl av den kalibern, men Dark Horizon är fortfarande populär.

Nu är det dags för den sjunde versionen av ölet och det släpps bland annat på Systembolaget. Det handlar då om den fatlagrade versionen som släpps på 33-centlitersflaska. 209 kronor gör att man kanske inte köper ett sexpack, men flaskorna lär vara eftertraktade.

Ölet är på 16 procent, och utöver ett antal flaskor har ölet också tappats på totalt 16 fat. Ett av de faten finns i Sverige, och serveras med start under fredagen på Bishops Arms Gustav Adolf i Malmö.

Dark Horizon 7 är bryggd med kallt kaffe från Sörlandets Kaffebryggeri och den fatlagrade versionen har legat i sex månader på konjak, akvavit och whiskyfat.

5 november kommer ölet på Systembolaget och där dyker det upp 540 flaskor. totalt finns det 7500 flaskor av den fatlagrade versionen och 15000 flaskor av det öl som inte är fatlagrat.