Stora ölmässan är tillbaka först 2022

Stanley Wong hoppas på att vara tillbaka 2022 med den störa ölmässan i Göteborg. Foto: Peter Lindh.

Det blev ingen mässa i fjol. Nu är det klart att En Öl & Whiskymässa i Göteborg inte kommer att genomföras under 2021 heller. Nu är siktet inställt på april 2022.

Det har varit ett riktigt tufft år för arrangörerna av ölfestivaler i Sverige. Utöver Great Swedish Beer Festival i höstas har det i princip varit tvärstopp.

För En Öl & Whiskymässa fanns ingen annan väg att gå än att ställa in förra årets planerade ölfest med runt 25 000 besökare på två dagar. Först flyttades den till hösten, men sedan ställdes den in helt. Nu står det klart att det inte heller blir någon mässa under 2021.

– Vi ställde in för hösten i augusti och visste redan då att det inte fanns några garantier. Vi har precis gått ut till utställarna och meddelat att vi ställer in 2021, säger festivalens grundare Stanley Wong.

Nu är datum i stället satt till 8-9 april 2022, och förhoppningen är förstås att alla restriktioner då är borta.

Fjolåret var en utmaning ekonomiskt för företaget Svenska Dryckesmässor.

– Vi betalade tillbaka pengarna för alla biljetter och även utställarna fick pengarna tillbaka. Det blev ett stort minus för oss i fjol, berättar Wong.

Det gällande läget gör att han inte vill ha några planer för det här året. Det är möjligt att några mindre vinfestivaler kan genomföras i höst.

– I den bästa av världar kan vi ha vinmässor med 500 personer per pass. Men så kan vi inte göra med ölmässan, det är en större affär som inte fungerar med 500-personersmodellen, säger Wong.

Han tror ändå att intresset för dryckesmässor finns kvar hos svenska folket och att det ska bli möjligt att locka många besökare när pandemin är över.

– Jag tror att det kommer att finnas ett uppdämt behov, menar Wong.