Stenhårda kraven på alkohol i Sverige

Stäng Systembolaget på lördagar och stoppa alkoholen på landets krogar. Det föreslår två experter i en debattartikel. Foto: Systembolaget.

Lördagsstängt på Systembolaget och totalt alkoholstopp på landets krogar i coronatider. Det stenhårda kravet förs fram i en debattartikel i Aftonbladet.

Det är docent Frida Dangardt samt Sven Andreasson, alkoholläkare och professor i socialmedicin, som framför de stenhårda kraven. Här är deras fyra förslag:

– Stäng Systembolaget på lördagar och gör uppehåll med hemleveranser.

– Dra in serveringstillstånd för verksamheter med hög risk som barer, nattklubbar och restauranger.

– Dra in serveringstillstånd på idrottsarenor och större publika arrangemang.

– Förbjud alkoholkonsumtion på offentliga platser som i parker och på stränder.

Man menar att alkoholkonsumtion i coronatider är farligare än i normala tider.

– Dels försämras immunförsvaret vilket ökar risken för att drabbas av covid-19-infektion och ökar risken för en svår infektion. Därtill ökar risken för andra sjukdomar som förvärrar symtomen av covid-19. Dels leder alkohol till en ökad spridning av coronaviruset genom att det minskar sociala hämningar och försämrar omdömet, skriver man i debattartikeln.

Framöver vill man också se en höjd alkoholskatt i Sverige.

– På sikt är den kraftfullaste åtgärden att höja alkoholskatter. Höjda alkoholskatter och minimipriser i synnerhet kan bidra till att begränsa smittspridningen och minska belastningen i hälso- och sjukvården.

I debattartikeln nämns inget om eventuella problem med smuggling av alkohol in i landet och tillgängligheten minskas. Systembolaget har sedan i våras följt de restriktioner som gäller och samma sak gäller för landets krogar, där man haft färre sittplatser och dessutom under ganska lång tid tvingats stänga tidigare än normalt.