Stenhårda kraven på alkohol i Sverige

Stäng Systembolaget på lördagar och stoppa alkoholen på landets krogar. Det föreslår två experter i en debattartikel. Foto: Systembolaget.

Lördagsstängt på Systembolaget och totalt alkoholstopp på landets krogar i coronatider. Det stenhårda kravet förs fram i en debattartikel i Aftonbladet.

Det är docent Frida Dangardt samt Sven Andreasson, alkoholläkare och professor i socialmedicin, som framför de stenhårda kraven. Här är deras fyra förslag:

– Stäng Systembolaget på lördagar och gör uppehåll med hemleveranser.

– Dra in serveringstillstånd för verksamheter med hög risk som barer, nattklubbar och restauranger.

– Dra in serveringstillstånd på idrottsarenor och större publika arrangemang.

– Förbjud alkoholkonsumtion på offentliga platser som i parker och på stränder.

Man menar att alkoholkonsumtion i coronatider är farligare än i normala tider.

– Dels försämras immunförsvaret vilket ökar risken för att drabbas av covid-19-infektion och ökar risken för en svår infektion. Därtill ökar risken för andra sjukdomar som förvärrar symtomen av covid-19. Dels leder alkohol till en ökad spridning av coronaviruset genom att det minskar sociala hämningar och försämrar omdömet, skriver man i debattartikeln.

Framöver vill man också se en höjd alkoholskatt i Sverige.

– På sikt är den kraftfullaste åtgärden att höja alkoholskatter. Höjda alkoholskatter och minimipriser i synnerhet kan bidra till att begränsa smittspridningen och minska belastningen i hälso- och sjukvården.

I debattartikeln nämns inget om eventuella problem med smuggling av alkohol in i landet och tillgängligheten minskas. Systembolaget har sedan i våras följt de restriktioner som gäller och samma sak gäller för landets krogar, där man haft färre sittplatser och dessutom under ganska lång tid tvingats stänga tidigare än normalt.

ANNONS

ANNONS

Dela artikeln Stenhårda kraven på alkohol i Sverige

mm

Ronny Karlsson

Gillar de flesta ölstilar, men väljer allra helst en imperial stout.

Visa kommentarer