Större bryggerier får kämpa mest i USA

Det är de stora hantverksbryggerierna som lider mest av den avstannande ölmarknaden i USA. Fyra av de fem största bryggerierna tappade i försäljning under 2016.

Det går fortfarande bra för många bryggerier i USA. Men utvecklingen har stannat av en del och det är de största hantverksbryggerierna som tar den största smällen.

Fyra av de fem största, Yuengling, Boston Beer Company, Sierra Nevada och Gambrinus, försämrade sin försäljning under 2016. Bara New Belgium, det fjärde största bryggeriet, ökade under fjolåret.

Några av de andra etablerade bryggerierna tappade anmärkningsvärt mycket under fjolåret. Bridgeport minskade sin produktion med hela 25 procent, Left Hand tappade elva procent och Shipyard tappade åtta procent.

Bart Watson, chefsekonom på Brewers Association tror att de större hantverksbryggerierna kommit i kläm mellan de minsta och de största.

– Återförsäljarna är intresserade at de lokala bryggerierna och dessutom är Anheuser Busch mycket intresserade av de hyllplatserna, säger han.

Men det finns större bryggerier som går bra också.

Firestone Walker, som numera ägs av Duvel Moortgat, ökade sin produktion med hela 30 procent, och Bells Brewey ökade sin försäljning med 14 procent.

Sammantaget för de mindre hantverksbryggerierna ökade försäljningen med hela 27 procent.