Stora framtidsplaner i Pripps gamla lokaler

Bildspel

Bild 1 av 3

Henrik Lindahl jobbar mest med den effektiva tappningslinan i bryggeriet. I bakgrunden processansvarige Tobias Grönqvist.

Efter att Pripps lades ned 2002 drömdes det om ett nytt bryggeri i lokalerna. Nu har Göteborgs Nya Bryggeri uppfyllt den drömmen i ett drygt år och målen är höga.

När Pripps bryggeri lades ned 2002 var det ett hårt slag för många. Det handlade om många jobb, men för många också om mer än ett jobb.

Så när Göteborgs Nya Bryggeri körde i gång, med bland annat en grupp före detta Pripps-anställda som delägare, var det förstås ett stort ögonblick.

– Vi bestämde oss för att satsa från början, vi ville inte flytta och behöva expandera efter ett tag, säger vd Ola Jonsson.

Han har sedan tolv år varit ägare för Grebbestad Bryggeri, och klev in i projektet med Göteborgs Nya Bryggeri för cirka tre år sedan. När man sedan hittade investerare rullade satsningen i gång.

Ett bryggverk på 5000 liter gör att det finns kapacitet för riktigt stora mängder öl. Och starten har varit allt annat än försiktig. Det har blivit 280 000 liter öl under 2016, och det ska bli mer under 2017.

– Prognosen ligger på cirka 450 000 liter. Då ska vi också ta fram lite nya sorter och få in några folköl i vår portfölj, säger Jonsson.

Han betonar att Grebbestad och Göteborgs Nya är två skilda bolag, men samtidigt finns det samarbeten till exempel i form av erfarenhetsutbyten mellan bryggarna.

Under året har Systembolaget varit en viktig del i bryggeriets framgångar. Go IPA finns i dag på över 100 bolag och deras starkpilsner säljs på 60 olika bolag.

– Dessutom vann vi lite offerter på oktoberöl och julöl, berättar Jonsson.

Förutom att producera mer öl, finns också planer på en provsmakningspub hos Göteborgs Nya Bryggeri.

– Vi ligger faktiskt bara en kilometer från Linneplatsen, det borde gå att få folk att komma hit, säger Jonsson.

Kvalitet och att ha kul på jobbet är två av hörnstenarna i verksamheten, men samtidigt finns det ganska stora planer på expansion på sikt. En burklina finns med i planerna och till slut är ändå målet att slå i taket med kapaciteten.

– Om fem år hoppas vi göra 2,5 miljoner lite öl, avslöjar Jonsson.