Stor efterfrågan fick Frida att expandera

Sveriges nordligaste bryggeri expanderar. Nu är Frida Andersson på Tjers Bryggeri bättre rustad för att möta en växande efterfrågan.

Andersson startade sitt bryggeri utanför Överkalix med ett bryggverk på 200 liter. Men nu brygger hon på ett bryggverk på 500 liter, samtidigt som det första bryggverket finns kvar.

– Jag ska ha kvar det för att göra lite specialöl, samt som back up. Nu kan jag brygga mer men ändå ha lite färre bryggdagar, säger Frida Andersson.

Utvecklingen av bryggeriet var en nödvändighet. Hennes öl finns inom kort på sex Systembolag och hon har ett antal trogna kunder som regelbundet vill ha hennes öl.

– Det har sålt slut hela tiden och jag har fått jobba som en tok för att hinna med. Så kan man inte ha det alltför länge.

Installationen av det nya bryggverket har gått bra, men först krävdes en ombyggnad.

– Bryggverket var lite för högt för min lokal och jag ville inte flytta. Vi fick svetsa om lite och nu är det på millimetern att det får plats. Men hela installationen har sedan gått jättebra.

Planen är att dubbla produktionen vilket skulle innebära cirka 50 000 liter öl per år. Men om det behövs kan hon brygga mer än så med dagens utrustningen.

Bästa kompisen Moa Karlsson har anställts på halvtid och som det ser ut nu är Frida Andersson nöjd med storleken på bryggeriet.

– Jag tror inte jag vill ha större än så här, men jag ska känna efter lite under en period nu. Just nu känns det här väldigt bra, säger hon.