Frukt i fokus och bra nivå på nyheter

Nytt på Systembolaget

Frukt är i fokus när det är dags för nya småpartier på Systembolaget på fredag. Beernews ölprovare Jacob Hansson hittar flera flaskor som definitivt bör köpas hem och avnjutas under sommaren.

I det första småpartisläppet i augusti är det fruktiga öl som dominerar. När Oppigårds och Brewski kombinerar Thurbo och Mango DIPA blir det en mycket god och fruktig DIPA som lyfter fram det bästa i vardera öl.

Brekeriets Purple Rain var en favorit i det lokala släppet i juli och nu kommer ytterligare en fin fruktig berliner weisse från bröderna Ek vid namn Fruit Salad. På ciderfronten kommer Brännland Pernillas Perle som på ett snyggt sätt kombinerar friska äppeltoner med lite intensivare sötma som känns igen från Brännlands iscider.

För den som vill ha något mer maltfokuserat och tungt är Firestone Walker Bravo ett givet köp, sött och kletigt på ett härligt sätt.

JACOB HANSSON

Samtliga öl i släppet:

Brekeriet Fruit Salad, 750 ml, 84,00 kr, 5,3 %, Berliner weisse

Namnet ljuger inte, domineras av en fruktkompott av citrus, passionfrukt,  med en lätt citrus och yoghurtsyra. Gott, kanske något skarp syra i avslutningen om man ska anmärka på något.

 

Ska Brewing Pink Vapor Stew Sour Ale, 355 ml, 30,90 kr, 5,1 %, Övrig syrlig öl

Mer intressant än god, mixen av morot, rödbeta, äpple och ingefära tillsammans med en något för skarp syra föll inte mig i smaken.

 

Brouwerij Kees Raspberry Cream Ale, 330 ml, 39,90 kr, 6,5 %, Övrig öl

Mild och len brödig maltkaraktär och tydliga humletoner med tropiska frukter och en lätt blommighet. Söta hallon dyker upp både i arom och smak och kompletterar ölet på ett snyggt sätt.

 

Omnipollo/Mikkeller Prince & Pauper, 500 ml, 35,90 kr, 3,9 %, Övrig öl

Trevlig arom med örtiga, blommiga och gräsiga toner. Citrongräs, hö, gräs, lite jenka och blommiga toner. Något tunn men för den låga alkoholhalten är det okej. Uppfriskande.

 

Nynäshamns Ångbryggeri Pickla Ofiltrerad Pils, 330 ml, 23,70 kr, 4,8 %,  Pilsner – tjeckisk stil

Nybakat bröd, örter, gräs, lite blommiga toner i doften. Smaken är fint balanserad med en tydlig beska och en söt och krispig maltbas. Väldigt god och smakrik pilsner.

 

Ballast Point Unfiltered Sculpin 10th Anniversary, 355 ml, 34,90 kr, 7 %, India pale ale (IPA)

Grapefrukt, barr, mild maltig bakgrund och en kraftig avslutande beska. Sculpin i lite råare form.

 

Oskar Blues Yuzu & Ugli IPA, 355 ml, 27,90 kr, 5,8 %, Session IPA

Tydlig citruskaraktär med lite örtiga toner som tillsammans för tankarna till tvål (utan att det stör). Lättdrucken med en tydlig beska. Trevlig trots det lätta tvålinslaget.

 

BrewDog Pump Action Poet, 330 ml, 30,90 kr, 7,5 %, India pale ale (IPA)

Barr, citrus och söta tropiska frukter i aromen, tillsammans med lite såpa och en lätt brödig maltbas. Beskan är bra balanserad, något mild initialt och torrare avslutningsvis. Gott men inget som sticker ut.

 

Oppigårds/Brewski Thurbo Mango DIPA, 330 ml, 34,90 kr, 8,5 %, Imperial/Dubbel IPA

Precis som väntat blir det bra när Oppigårds och Brewski gör en DIPA ihop. Söta tropiska frukter i arom och smak tillsammans med en len men tydlig gräsig beska. Alkoholen är väl dold och det är nästan lite farligt lättdrucket.

 

Innis & Gunn Raspberry Saison Barrel Aged Beer, 500 ml, 49,00 kr, 6 %, Saison

Intetsägande där inget av det som namnet antyder är särskilt framträdande. Lätta maltiga och söta äppeltoner med en något tunn avslutning.

Firestone Walker Bravo är en av favoriterna även om priset är högt.

Firestone Walker Bravo, 355 ml, 109,0 kr, 13,2 %, Brown ale

Tungt, sött och gott. Karamell, toffee, torkad frukt och lite mjölkchoklad i en härlig kombination. Alkoholen värmer på ett fint sätt. Mycket gott.

 

Founders Hand of Doom, 355 ml, 57,90 kr, 12,4 %, Imperial/Dubbel IPA

Bourbonlagrad IPA låter kanske inte som en bra kombo men här funkade det ganska bra. Karamellig maltbas med lite kåda, barr och gräsiga humletoner. Söt utan att bli sliskig med en tydlig bitterhet. Bourbonen kommer fram tydligare i avslutningen där även lite alkohol lyser igenom.

 

Brouwerij Kees Da Hang Pao, 330 ml, 49,90 kr, 12 %, Barley wine

Sichuanpepparn är tydlig i aromen och bidrar med parfymiga barr- och örttoner, tung och söt maltbas med karamell och torkad frukt. Väldigt söt och tydlig kryddighet, även om en torr kryddig ton bryter av mot slutet blir det lite för sött i slutändan.

 

Brännland Pernillas Perle, 375 ml, 49,00 kr, 8.5 %, Cider – torr och halvtorr

Kraftig äppelkaraktär i doften med en fin mix av söta och syrliga äpplen, toner av söt tropisk frukt och citrus kompletterar fint. Söt och syrlig i smaken med en len munkänsla. Lite tyngre än en traditionell cider och känns som en mix mellan detta och iscider. Gott!