Stjärnkocken skulle få öl gjord med kärlek

Martin Sunesson på Subbe Bryggeri. Foto: Peter Lindh

Martin Sunesson på Subbe Bryggeri skulle gärna träffa stjärnkocken Björn Franzén för att ifrågasätta hans engagemang för Mariestad. Och bjuda på lite öl från Dugges eller Subbe.

Vilket är det bästa svenska öl du druckit under 2022 hittills? Vad var så bra med ölet?

– Det är ju som vanligt helt omöjligt att svara på, dels för att konkurrensen är så hård och dels för att jag i vanlig ordning aldrig hinner dricka öl ordentligt. Med det sagt så svarar jag ändå en bitter jag drack på Uppsala brygghus efter att ha stått hela dagen på Uppsala craft beer festival i helgen. Finns säkert en massa annan öl som är mer komplex, har större djup, mer utmanande karaktär och så vidare, men just där och då efter tio timmars jobb fanns det ingen öl i universum som var godare än just den. Är övertygad om att jag hade gillat den även i en annan kontext

Under hösten kan det komma ett slutgiltigt beslut om gårdsförsäljning av öl i Sverige. Hur tror du att det hela slutar?

– Det slutar förhoppningsvis med att förslaget går igenom och att alla så småningom inser att man kan sköta saker på olika sätt utan att äventyra folkhälsan nämnvärt. Vi ser väldigt mycket fram emot att kunna erbjuda en blandlåda med olika öl att köpa med hem efter en ölprovning. Vi tror även våra gäster hade tyckt att det vore trevligt.

Ölfestivaler har först kämpat med pandemin och nu väntar en lågkonjunktur. Hur tror du att festivalerna utvecklas/förändras de kommande åren?

– Personligen föredrar jag mässor arrangerade av bryggerier eller andra aktörer inom branschen framför mässor arrangerade av mässarrangörer vars primära mål är att tjäna pengar. Det känns även som att besökarna börjar föredra den typen av festivaler utan vräkiga och påkostade utställningsmontrar och jag tror att det kan bli svårt för dom lite mindre arrangörerna att locka besökare när konkurrensen om betalande gäster och utställare hårdnar.

Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet? Varför är det så?

– Vilda bryggeri i Båstad för att dom gör sin egen grej och gör väldigt god öl.

Du får en helkväll med öl och mat betald för dig och en kändis. Vart går du och vem tar du med dig?

– Jag hade gärna druckit öl med Björn Franzén. Det skulle vara fantastiskt kul att höra honom berätta om resan han gjort till att bli en av världens absolut bästa och mest framgångsrika kockar/krögare. Sedan hade jag ifrågasatt honom för att han gör reklam för Spendrups Mariestad och påpekat risken att förknippas med sånt skräp hur mycket pengar de än kastar på honom. Vi hade gått till Dugges Pils i Göteborg eller våran granne Spiseriet i Varberg så han skulle få uppleva hur bra craft beer och mat kan passa ihop när det görs med kärlek.

Vilken ölstil dricker du helst just nu och varför?

– Just nu är det nästan uteslutande ljus lager och syrlig öl. Antar att det beror på att det är varmt och skönt ute.