Erik hyllar ett par skånska bryggerier

Erik Frithiof är ordförande för Sveriges Oberoende Bryggerier, driver Great Swedish Beer Festival samt jobbar för Hyllie Bryggeri.

Att Brekeriet ligger Erik Frithiof nära om hjärtat är ingen tvekan, men han passar även på att hylla ett annat skånskt bryggeri: Elmeleven.

Det och mer kan du läsa om i hans svar nedan.

Vilket är det bästa svenska öl du druckit under 2022 hittills? Vad var så bra med ölet?

– Jag säger Brekeriets Natur, världsklass-öl för under 30-lappen. Egentligen helt sjukt att Sveriges mest kompetenta bryggeri inte kan ta mer än så för en sådan fin produkt, men känner jag bröderna Ek rätt så känner de sina konsumenter så jag skyller på konsumenterna.

Under hösten kan det komma ett slutgiltigt beslut om gårdsförsäljning av öl i Sverige. Hur tror du att det hela slutar?

– Ser man på hur den svenska politiken ser ut, så finns det andra saker att prioritera just nu, framför allt inför ett val, så jag tror inte vi kommer att få höra så mycket om det på ett tag. Hoppas dock att de snabbt beslutar sig för det aviserade testupplägget som utredningen kom fram till men att produktionsstorleksbegränsingen stryks i sista instans.

Ölfestivaler har först kämpat med pandemin och nu väntar en lågkonjunktur. Hur tror du att festivalerna utvecklas/förändras de kommande åren?

– Vi har det tufft med biljettförsäljningen för GSBF vilket kanske inte är förvånande, folk fokuserar på sommaren, min tanke är att folk inte vågar köpa biljetter till evenemang som ligger för långt fram i tiden eftersom man inte vet hur världen ser ut om några månader. Tror också att vi kommer att se en hel del hybrider framöver, ölfestival i kombination med mat eller musik och lite andra roliga idéer, framförallt i helt nya sammanhang. Ska vi få en icke-frälst att bli en bra konsument så behöver vi ibland även locka med andra delar och ska vi få ölnördarna att välja mellan 100 festivaler per år så behöver de sticka ut.

Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet? Varför är det så?

– Se fråga 1, med risk för tjat. Men Brekeriet visar år efter år att vi inte ska underskatta deras betydelse för svensk öl i världen. Jag vill även slå ett slag för Elmeleven vars öl kan tyckas bara vara en salig blandning av allt möjligt från Burlöv Centrums fruktbutik, men faktum är att allt är så jäkla snyggt balanserat och genomtänkt. Anders lämnar inget åt slumpen och det märks att det kan vara skillnad på pastry sour och pastry sour.

Du får en helkväll med öl och mat betald för dig och en kändis. Vart går du och vem tar du med dig?

– Jag bjöd in Greg Graffin till att komma till Stormgatan efter Bad Religions spelning på Malmöfestivalen i augusti, men det visade sig att han inte dricker alkohol så det sket ju sig. Men nu är frågan otroligt teoretisk så jag säger ändå Greg Graffin på Stormgatan.

Vilken ölstil dricker du helst just nu och varför?

– Dubbel-IPA i västkuststil, helst någon som bryggts gemensamt av Hyllie, Stigberget, Ten Hands och Svartberget och det finns ju några stycken att välja mellan nu.