Stillwater brygger tung öl med Dugges

Bildspel

Bild 2 av 7

Simon Tubbin och Magnus Engström såg till att allt gick rätt till under bryggningen.


 

Stillwater var från början hans namn när han var DJ. Sedan blev det ett varumärke för öl. I dag var Brian Strumke och bryggde öl med Dugges i Landvetter.

Stillwater har funnits i ölvärlden sedan 2010. Sedan några år tillbaka hade då Brian Strumke tröttnat på musikindustrin, men behövde få utlopp för sin kreativa ådra någon annanstans.

Det var då självklart för honom att fortsätta med namnet Stillwater, och på ett sätt ser han ölet som en naturlig fortsättning från musiken.

– Det är mycket som påminner om varandra, där innehållet är viktigt, men där också paketering betyder mycket. Att välja namnet Stillwater var naturligt, många tror att jag heter Brian Stillwater, säger han.

Under de sju åren har han rest galet mycket, då han så här långt inte har haft ett eget bryggeri. I fjol växte hans företag med 40 procent och det gav en produktion på cirka en miljon liter.

– Jag har nog fler flygmil än jag har bryggda liter öl. Men jag brygger mest hos Two Roads, det är mitt huvudbryggeri.

Faktiskt ska det nu bli ett eget bryggeri för honom. Brian Strumke har nämligen börjat att bygga sin egen bryggeripub på Brooklyn i New York. Men det projektet ska gå under namnet Production och inte Stillwater.

– Det här är första gången som jag jobbar med en del investerare. Jag vill inte blanda ihop dessa varumärken, säger han.

Förutom att brygga öl hos Dugges ska Brian Strumke också delta i helgens fest hos Omnipollo. Det gänget är han god vän med.

– De är goda vänner och det finns en artistisk respekt mellan oss. Det handlar om mer än bara öl för oss, säger han.

Stillwater och Dugges har tidigare samarbetat och då har det blivit syrliga öl med frukt. Den här gången blev det i stället en tung imperial stout med choklad, kakao, lite kokosnöt och kanske lite vanilj.

– Jag gillar chokladpudding och jag vill göra en öl som smakar så, säger Brian Strumke.

Ambitionen är att göra tre batcher och sammanlagt 18 000 liter. Ölen ska sedan fördelas över Europa och USA, och förhoppningen är också att den ska komma in på Systembolaget.