Stigbergets varslar – många tjänster bort

Stigbergets bryggeri tvingas till att varsla en hel del av sina anställda. Bilden är från företagets stora bryggeri vid Partihallarna i Göteborg. Foto: Arkivbild.

Stigbergets är ett av alla bryggerier som kämpar med lågkonjunktur och höga råvarukostnader. Nu varslas ett tiotal personer och ett av företagets bryggerier ställer om.

 

Varslet ska ha meddelats till de anställda under slutet av förra veckan. Åtta personer i produktionen har sagts upp och dessutom lägger man ner sin egen säljavdelning.

Anledningen är förstås de stramare ekonomiska tiderna.

Stigbergets Bryggeri har under ett antal år varit ett företag som många inom ölbranschen sett upp till. Under de första åren hade man mest fokus på den lokala marknaden, men 2016 hände något.

Ölet Gbg Beer Week 2016 satte bryggeriet på kartan på ett helt annat sätt. Deras öl fick spridning över landet och även internationellt.

Flera internationella bryggare sökte sig till Göteborg för att jobba på just Stigbergets, och samma resa har flera personer gjort från andra lokala bryggerier. På Systembolaget har försäljningen ökat enormt mycket, till stor del tack vare en mängd nya india pale ales.

För ett par år sedan byggdes en betydligt större produktionsanläggning och strax därefter satsade man även på ett lite mindre bryggeri på Ringön.

Men produktionen på Ringön ska nu endast vara för de besökare som kommer dit. Här hade vi tidigare en uppgift om att bryggeriet skulle stängas, vilket alltså inte stämmer. Vi beklagar det.

Försäljningen tros läggas ut på ett externt företag och all öl ska i fortsättningen bryggas på den stora anläggningen i Partihallarna.

Precis som för alla andra svenska bryggerier har råvarukostnaderna stigit rejält, och det har lett till dyrare öl. Samtidigt har lågkonjunkturen gjort att ölälskarna kanske håller lite hårdare i de pengar som tidigare gick till öl

Beernews kunde tidigare i veckan berätta att försäljningen av specialöl, till exempel india pale ale och stout, har sjunkit på Systembolaget med sex procent under det första kvartalet.