Landet som har förbud mot små bryggerier

I Thailand och huvudstaden Bangkok är det inte tillåtet att starta ett litet bryggeri. Foto: Pixabay.

De små bryggerierna har det tufft i Sverige just nu. Men i jämförelse har man det ganska bra jämfört med i Thailand. Där är nämligen craft beer förbjudet.

 

Lågkonjunktur och höga råvarupriser gör att öl blivit dyrare och då väljer konsumenterna att köpa färre öl. Det gör att många just nu kämpar för att få sina verksamheter att leva vidare.

Men om Sverige haft thailändska lagar hade de aldrig funnits överhuvudtaget. Där är nämligen små bryggerier förbjudna.

Lagen i Thailand säger nämligen att alla som startar ett bryggeri måste ha en kapacitet på tio miljoner liter öl per år. Det är förstås en omöjlighet för de allra flesta.

Nu görs det ändå öl av mindre producenter, men då har man byggt mindre anläggningar precis på andra sidan gränsen till Kambodja.

Det händer också att mindre partier med thailändsk öl dyker upp på mobila marknader, men då bryter man alltså mot lagen. Frågan är om det är värt risken, när en bild på en sådan flaska på sociala media faktiskt kan leda till fängelse.

Varför finns då dessa minst sagt hårda lagar? Jo, av två huvudanledningar. Dels finns en oro för att det skulle slarvas med skatten om det fanns en massa små ölproducenter, dels är man orolig för hygienen om det växte fram många små bryggerier.