Stigbergets satsning på USA i full gång

Stigbergets satsning på samarbeten i USA är inledd. Det första ölet bryggdes hos Gigantic Brewing i Oregon.

Beernews har tidigare berättat om hur Barnaby Struve blivit en del av Stigbergets Bryggeri och hur han ska jobba med att göra samarbetsbrygder i USA.

Nu har planerna blivit konkreta och det första samarbetsölet är redan bryggt.

– Det första ölet bryggdes hos Gigantic och det blev en pale ale och därefter blir det hos Wayfinder. Vi börjar med dom två, säger Nils Hultkrantz.

Det är också mer eller mindre klart att det blir samarbeten hos Boneyard och Three Floyds, men där finns inga datum spikade ännu.

– Barnaby kommer att vara i USA i ungefär en månad och vi får se hur mycket han hinner med den här gången, säger Hultkrantz.

Det finns också kontakter med en handfull brittiska bryggerier där det ser ut att bli samarbeten under sommaren. Exakt vilka och när det ska ske är ännu inte klart.

– Det är Barnaby själv som håller i all planering och han jobbar med det här på halvtid åt oss, säger Hultkrantz.

Under hösten och vintern ska Stigbergets Bryggeri flytta till nya större lokaler. När man är på plats där är planen att bjuda tillbaka och ta de amerikanska bryggerierna till Sverige.

– Det hoppas vi, det skulle förstås vara kul. Men då måste vi ha fått ordning på allting först.

De olika samarbetena i USA blir förstås en dörröppnare för Göteborgsbryggeriet.

– Vi har aldrig haft öl där tidigare och ambitionen nu är att känna sig för lite. Vi investerar i detta för att få lite nya kontakter, säger Hultkrantz.

Han konstaterar att om detta går bra kan det bli aktuellt att fortsätta att jobba mot den amerikanska marknaden.

– Kanske bäddar det här för att vi ska kunna kontraktsbrygga där i framtiden. Det vore intressant, det känns inte meningsfullt att skeppa öl dit bort. I alla fall inte till västkusten.

Klart är i alla fall att Stigbergets har hittat en mycket bra person för att inleda samarbetet. Barnaby Struve jobbade i många år på hyllade bryggeriet Three Floyds och har ett mycket stor kontaktnät där borta.

– Det här känns jättekul. Han har koll på USA och han har koll på oss och vad vi står för. Han kan representera Stigbergets på ett mycket bra sätt.