Stigbergets satsar surt för första gången

Bildspel

Bild 1 av 6

Första surölen hos Stigbergets blev ett samarbete med Morgondagens. Andreas Görts välkomnade Karl-Johan Fredén Jansson och Jonas Gustavsson.

Första surölen för Stigbergets. Den bryggdes under onsdagen och det skedde i samarbete med hyllade Morgondagens.

Stigbergets har under senare år profilerat sig som ett av Sveriges absolut bästa bryggerier på framför allt humlig öl. När nu det nya stora bryggverket snurrar på bra ute vid Partihallarna är tanken att det tidigare bryggeriet vid Sjöfartsmuséet ska användas för fler experiment.

Ett sådant öl bryggdes under onsdagen tillsammans med Morgondagens.

– Det blir en berliner med lite höstlig känsla. Den ska innehålla körsbär, lingon, rödbetor, hallon och enbär och kommer att landa mellan fyra och fem procent, berättar Jonas Gustavsson från Morgondagens.

2000 liter blir det av ölet, alltså betydligt mer än när Gustavsson brygger på sitt bryggverk på 200 liter i Hamburgsund.

För Andreas Görts blev detta det första av ganska många samarbeten som ska genomföras på bryggeriet.

– Vi vill ta fram nya idéer här och satsa på att ha ölen på fat eller släppa dom i mindre releaser på Systembolaget. Det känns coolt att göra den första surisen, och på sikt hoppas jag att vi kan ta fram öl här som vi sedan flyttar över till det större bryggeriet, säger Görts.

Det är med hjälp av Morgondagens huskultur som ölet ska bli surt i en av jästankarna och enbären som används har Jonas Gustavsson plockat på egen hand.

– De luktar underbart, det kommer nog att bli bra det här, säger han.

Stigbergets första suröl kommer att ha sin premiär i samband med att man inviger det nya bryggeriet officiellt den 1 november.