Stigbergets har tankar på att växa rejält

Nils Hultkrantz bland några av de jästankar som finns i Parthallarna. Nu ska de bli ännu fler och då ska bryggeriet kunna brygga tre miljoner lite öl per år. Foto: Ronny Karlsson.

Stigbergets Bryggeri i Göteborg växer för varje år. Nu rustar man rejält för att klara av en framtida produktion på tre miljoner liter per år.

Stigbergets har växt snabbt de senaste åren och under fjolåret ökade deras försäljning på Systembolaget med 50 procent. Visserligen har export och krogbranschen gått sämre i coronatider, men totalt på de två bryggverken bryggdes det 950 000 liter öl. Det här året ska man över miljonen och på sikt ska de bryggas mer öl än så enligt planen.

– Vi kommer inte att nå tre miljoner redan i år, men vi har ökat hela tiden och då slagit i taket för vad vi klarar av. Nu satsar vi så att vi inte ska slå i taket framöver, säger vd Nils Hultkrantz.

Det som köpts in nu är fyra stycken jästankar på vardera 15 000 liter, sedan tidigare har det också köpts in fler tankar och med allt som beställts på plats når man alltså en maxvolym på tre miljoner liter.

– Det är en förhållandevis ganska liten kostnad att öka tankvolymen och vi vill investera i vår produktion, säger Hultkrantz.

Stigbergets började sin resa på Gamla Varvsgatan i Göteborg men för ett par år sedan byggde men ett nytt betydligt större bryggeri vid Partihallarna och det är där som de nya tankarna ska placeras. Bryggverket från Varvsgatan finns i dag på Ringön, där man satsat i nya lokaler och brygger öl i mindre volymer.

Lokalen på Varvsgatan har man kvar och på sikt är planen att det ska bli ett ölkafé eller en bryggeripub där. Det arbetet skjuts dock på framtiden på grund av pandemin som gör läget osäkert när det gäller ölserveringar. Anläggningen vid partihallarna kändes gigantisk när man flyttade in, men nu börjar det faktiskt bli fullt även där. Ett tydligt bevis för hur svenska folket verkligen tagit till sig Stigbergets och deras öl.