Stigbergets Bryggeri satsar stort på burk

Stigbergets Bryggeri kommer att satsa på stora burkar i det nya bryggeriet. Nils Hultkrantz ser många fördelar för såväl bryggeriet som konsumenter.

Beernews har tidigare berättat om att Stigbergets Bryggeri ska flytta och köpa in fler tankar för att utöka sin produktion. Nu står det också klart att man satsar på en burklina. Dessutom blir man först i Sverige med att satsa på halvlitersburkar.

– Det känns spännande. Det är ingen som gjort det tidigare i Sverige, men i USA är det vanligt, säger Nils Hultkrantz.

Ännu är ingen burklina inköpt och det finns ett par olika att välja på. Målet är att ha den på plats när produktionen flyttar till det nya stället på Hisingen i slutet av året.

Nuvarande flaskningsmaskin blir troligen kvar och kanske kommer en del mörk öl att tappas på flaska även i det nya bryggeriet. Men den allra mesta ölen hamnar i burkar på 500 milliliter.

– Varje burk i sig blir förstås dyrare men vi har räknat på det och jag tror att vi kan ha ett lägre literpris i de större burkarna. Dels för att vi utökar produktionen men även för att vi kan sänka förpackningskostnaderna.

Han pekar på flera fördelar med burkar. Det är bättre ur miljöhänseende och även för kvaliteten på ölen.

Stigbergets kommer att flytta med sitt nuvarande bryggverk men redan från start kommer det att finnas fler tankar på plats. Till stora delar kommer den utökade mängden öl att hamna i stora burkar.

– Det är en storlek som vi tycker passar till vår humliga öl. Det är ganska lång leveranstid på en burklina men vi hoppas kunna göra beställningen inom kort, säger Hultkrantz.