Han startar bryggeri mitt i utbildningen

Bildspel

Bild 1 av 3

Alexander Gregor hoppas vara i gång med sitt bryggeri efter sommaren.


 

Från Österrike och via Kalix hamnade han i Umeå. Nu är ett eget bryggeri på gång för Alexander Gregor och bakom det står hans fru.

Alexander Gregor hade många år på restaurang på meritlistan, men öl var inget han visste så mycket om när han kom till Sverige.
– Min fru köpte ett bryggkit åt mig och då började mitt intresse för bryggning, säger han.
De flyttade till Kalix från Österrike 2009, när hans fru fick ett läkarjobb. Planen då var att vända hem igen, men i stället hamnade familjen i Umeå.
Där ökade intresset för öl och i fjol kom Alexander Gregor in på den bryggeritekniska utbildningen i Ludvika.

Nu har intresset bara blivit större och med en dryg termin kvar att studera så är han redan på gång att starta ett bryggeri i Umeå.

– Jag hoppas att vi ska vara i gång nästa sommar eller höst. Jag har flera lokaler att välja mellan och offerterna på bryggverk ligger på bordet. 95 procent är klart i offerterna, säger han.
Bryggverket blir antingen på 2000 liter eller på 2500 liter. En offensiv satsning med andra ord.
– Vi kommer att satsa några miljoner, vi vill kunna leva på bryggeriet, säger han.
Med vi syftar han på kollegan Ingo Hochhard, som jobbat med marknadsföring och tar med sig de kunskaperna in i företaget.
– Det är viktigt att vi syns på rätt sätt nu när vi satsar rejält. Jag hoppas att vi ska kunna anställa en person redan från start, säger Gregor.

Just nu har han praktik på Göteborgs Nya Bryggeri, och han tänker gå klart utbildningen i höst även om bryggeriet också ska startas upp.

– Det är en bra utbildning. Framför allt har det varit viktigt att lära sig bryggeriteknik och mikrobiologi. Det är viktigt att kunna hålla en jämn kvalitet, säger han.
Bolaget ska troligen få namnet Öl AB och förhoppningen är att få en bra kundbas både lokalt och internationellt.
– Jag känner folk i Österrike och Ingo känner folk i Tyskland.
Med sina österrikiska rötter har Alexander Gregor förstås inget emot att både dricka och brygga lageröl. Men tanken är att det nya bryggeriet ska ha en bred repertoar.
Planen är också att satsa ekologiskt på sikt och att ta fram öl med lägre alkoholhalt. En tanke är också att bjuda in hembryggare som vill göra lite större batcher av sina öl.
– Det vore roligt att kunna ge den möjligheten när vi är i gång, avslutar Alexander Gregor.