Höjda hyror ett hot mot heta ölområdet

Anspach & Hobday har gott om folk i sin lokal i Bermondsey varje dag som de har öppet. Men nu hotar stigande hyror deras verksamhet i området. Foto: Ronny Karlsson.

Valven under järnvägen i Bermondsey är hem för många bryggerier och barer. Men hyrorna kan göra att det kan bli aktuellt med flytt för flera aktörer.

Bermondsey i sydöstra London är ett uppskattat ölområde, och Beernews var där tidigare i år och tog pulsen på de ställen som finns.

Men samtidigt växer det fram ett hot mot verksamheterna i området. Hyrorna stiger nämligen och oron är stor för att det ska fortsätta så. Network Rail leasade ut alla de valven till företaget Arch Company i fjol, och då skrevs en klausul om att hyrorna inte fick rusa i väg. Men trots det är oron stor och när Anspach & Hobday planerar att växa så tittar man på andra området i London.

– Hyrorna har stigit så mycket att vi inte tror att det är rätt plats för att expandera vår verksamhet, säger John Hobday, en av grundarna till bryggeriet, till sajten Morning Advertiser.

Beräkningar som gjorts visar att hyrorna för järnvägsvalven kommer att stiga med 54 procent de tre till fyra kommande åren. Risken är då att bryggerier och barer flyttar eller går under när konkurrens är hård. John Hobday hoppas på en bättre kommunikation med den nya hyresvärden.

– Många bryr sig väldigt mycket om vad som ska hända med företagen i valven och jag är glad över att vi har sådana kunder, säger han.