”Stäng restauranger – ge full ersättning”

Annie Lööf vill stänga restauranger och ge full ersättning. Anders Tegnell säger att han ännu inte vet om det är rätt väg att gå. Foto: Montage.

Stäng köpcentrum, barer och restauranger i ett par veckor och ge full ersättning. Det föreslår Centerpartiets ledare Annie Lööf för att hålla tillbaka antalet coronasmittade personer.

 

Det var i SVT:s Agenda som centerledaren presenterade sitt förslag. Hon vill se en nedstängning av köpcentrum men eventuellt även av barer och restauranger.

– Vi ser att vi är inne i en tredjevåg, för att det inte ska utvecklas till en tsunami, så måste man ta till tuffa åtgärder tidigt, sade hon i programmet.

Lööf menar att det också ska gå ut full ersättning till de nedstängda verksamheterna under perioden, och att det ska vara möjligt att öppna igen när fler personer blivit vaccinerade.

Statsepidemiolog Anders Tegnell vet ännu inte om det är rätt väg att gå med en nedstängning, men han ser en oro för den utveckling som nu sker i Sverige.

– Man måste tänka efter väldigt ordentligt inför alla åtgärder och försöka hitta de åtgärder som man kan vidta som har så stor effekt som möjligt med så lite negativa konsekvenser som möjligt, sade Tegnell till Agenda.

Han pekar på att även flera länder med total nedstängning ser en ökning av antalet smittade.