Städad satsning på större bryggeri

Bildspel

Bild 1 av 5

Jimmy och Åsa Källvik driver Lakeside Brewery och ser fram emot att installera det nya bryggverket.

Det blir en hel del städande och rengöring även i fortsättningen. Men nu ser Åsa och Jimmy Källvik fram emot att satsa på Lakeside Brewery. Under veckan kommer den nya utrustningen.

 

Det är i Ulricehamn som den utökade satsningen görs. Bryggeriet har funnits kommersiellt i ganska exakt ett år, men nu är det dags att gasa lite mera.

– Det började hemma i garaget, det är väl så det börjar för de flesta. Jag har bryggt i ganska många år, men i början var det med Cooper-satser och sedan med en kompis. Jag köpte eget bryggverk 2018, säger Jimmy.

För Åsa har engagemanget växt med tiden och även om hon har ett annat jobb också så ska det läggas en hel del tid även på bryggeriet.

– I början tyckte jag att det var onödigt att vi köpte det där bryggverket. Men nu är även jag med och lär mig när jag har tid.

Redan som hembryggare byggde de upp ett gott rykte i hemstaden och det var en av anledningarna till satsningen.

– Folk ville prova mer och även köpa öl av mig, så då tänkte vi att vi göra något mer av det. Så vi sålde städfirman och nu satsar vi på det här, säger Jimmy.

Inom kort kommer ett bryggverk på 200 liter till den nya lokalen i ett före detta väveri i centrala Ulricehamn. Fyra tankar på vardera 250 liter har också köpts in.

– Vi har en plan där vi ska köpa två tankar på 500 liter vardera om ett år. Men först ska vi komma i gång med det här, säger Jimmy.

Den nya utrustningen ska ge möjlighet att brygga mer öl, men också att höja kvaliteten.

– Ölet har fått bra mottagande, men det är jobbigt när vi inte haft temperaturstyrning. Nu blir det tankar med kylning och det kommer att göra skillnad.

Det första ölet på Systembolaget lanserades i mars och där har de sedan dess fått ytterligare spridning. 1 september är det dags att släppa en New England-IPA där och det ölet har de båda stora förhoppningar på.

– Vi har haft det ute på ett par pubar lokalt och fått väldigt bra feedback, det ska bli intressant att se hur det går för det ölet.

Öl med humligt fokus är det som de båda helst brygger, men det kommer även att produceras annan öl i den nya lokalen. Allt från american pale ale till suröl finns det planer för och på övervåningen kommer det att bli utrymme att servera öl till slutna sällskap.

– Det finns en källarlokal här bredvid som vore perfekt för att ha en bryggeripub för allmänheten. Det ska byggas en hel del bostäder här i närheten och då skulle det passa bra. Men vi har inget bestämt där.

Tillsvidare är det fokus på bryggeriet och att komma i gång där. En god vän ska skapa ett rymdtema på väggarna därinne, precis som på etiketterna, och när allt fungerar som det ska är det dags att titta på nästa steg i utvecklingen.