Spontansäsong i gång inte bara i Belgien

Bildspel

Bild 1 av 5

Praktikanten Yoko och bryggaren Max såg till att ölen hamnade i faten på rätt sätt.

Säsongen för spontanjäst öl är i gång. Men inte bara i Belgien utan även i Stockholm.

Det är Stockholm Brewing som kört i gång höstens bryggningar där vörten hamnar i bryggeriets kylskepp utomhus innan det ska lagras på träfat.

– Vi får se hur mycket vi kan brygga men alla våra tomma fat ska fyllas med spontanjäst öl, säger bryggeriets grundare Niklas Jakobsson.

Hanteringen av ölet är förstås inspirerad av den lambictillverkning som sker i området kring Bryssel i Belgien. Bryggningen görs också med lite speciella knep.

– Det är 30 procent vete när vi brygger och vi har humle som vi har lagrat i flera år för att vi ska få fram den där speciella doften. Sedan ligger vörten i kylskeppet i cirka tolv timmar innan det läggs på fat, säger Jakobsson.

Den första bryggningen gav cirka 1500 liter vört som hamnade på sju-åtta olika fat. Hanteringen där vörten får i kontakt med bakterier som finns i luften fungerar bara när det inte är för varmt ute. Men hösten passar bra för den typen av verksamhet.

 – I Sverige borde den här säsongen vara ganska lång och till slut hoppas vi att alla våra fat ska vara fyllda med vår egen spontanjästa vört, säger Jakobsson.

Det här är en lång process och det kommer att ta tid innan ölen är redo att säljas. Men den som är nyfiken kan testa Stockholm Brewings första spontanjästa öl nästa vecka, då den släpps i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Tack till Albin Larsson som tagit bilderna ni kan se här ovan.