Spendrups satsar på fossilfri frakt

Anna Lidström är en av personerna på Spendrups som jobbat med att få till fossilfria transporter i Sverige. Foto: Pressbilder/Linnéa Pontvik Ekeroth.

2025 ska alla Spendrups transporter vara fossilfria. Men ett nytt avtal gör att det målet delvis nås redan nästa år.

I ungefär ett år har det förberedande arbetet med fossilfria inrikestranporter pågått och nu har ett antal upphandlingar genomförts. Upphandlingen medför att Spendrups ökar sitt ägandeskap över transporterna och därmed kan ta ett större ansvar för omställningen till fossilfritt.
– När vi gick in i detta var vi ärligt talat tveksamma till om våra höga krav skulle kunna tillgodoses. Men efter flera månaders förhandlingar kan vi nu glädjas åt att samtliga leverantörer som vi har skrivit avtal med har antagit målet, säger Martin Valdemarsson som är chef för Supply Chain på Spendrups.

Upphandlingen gällde frakt av nästan 400  000 ton dryck och material, såsom förpackningar, motsvarande 11 000 transporter på ett år. Centralt i upphandlingen var målsättningen om fossilfria transporter 2025.

Den största leverantören är DSV som kommer att distribuera över hela landet. Andra leverantörer är Jale, Schenker, PALMIB och Kjellbergs. Redan 2021 blir flera varuflöden fossilfria, bland annat leveranserna från Grängesberg till Stockholm.

– Genom den här upphandlingen har vi stakat ut en tydlig väg framåt för att nå vårt mål om att vara fossilfria 2025. Våra egna lastbilar körs sedan länge med en hög andel förnybart bränsle och helt fossilfria blev vi i april 2020. Att vi redan nästa år kommer att ha hunnit en bra bit på vägen är naturligtvis positivt, säger Anna Lidström, hållbarhetschef på Spendrups.