Spanskamerikansk humle gör succé

Amerikanska humlesorter odlade i Spanien. Det har blivit en succé i Sverige och i höst kommer fler sorter.

Det är företaget Ambiental Brewing​ som satsar på att importera humlen från en större spansk humleodlare. Där har man på senare år specialiserat sig på amerikansk​a​ humlesorter.
– Vi ville först ta hit humlen på prov för att se om den håller rätt kvalitet, och vi har fått en väldigt bra respons, säger Oscar Persson Ridell.
Det positiva mottagandet gör att man inom kort kommer att ta in mer av förra årets skörd. Dessutom planeras nu för en betydligt större satsning till hösten. Så här långt har det handlat om humlesorterna Nugget, Columbus, Magnum, Chinook och Summit. I höst räknar man med att dessutom importera Cascade och Centennial.
– Det kommer nog att bli ett stort intresse för de humlesorterna, de har mätt upp att de nu har rätt alfasyra och är redo att börja säljas. De två är kanske roligare humlesorter för de bryggerier som vill göra india pale ale, säger Persson Ridell.
Ett par större bryggerier har också haft kontakt med Ambiental, så att intresset för den spansk-amerikanska humlen är stort kan vi lugnt konstatera.
Den nya skörden beräknas finnas tillgänglig i oktober eller november. Ambiental har som mål att ha så lite lager som möjligt i Sverige.

– Vi vill att man bokar plats för sin humle på en lastpall som vi sedan skickar när den är fullbokad. Det är bra för miljön och att det är transport från Spanien i stället för över Atlanten har också lockat. Det finns ett starkt miljötänk i den svenska ölbranschen, säger Persson Ridell.

Ambiental drivs av Osc​ar Persson Ridell tillsammans med Anders Olsson på Eskilstuna Ölkultur. Sedan en tid tillbaka finns även Sebastian Enrique Jofre Armijo från importbolaget Art​esenal med i projektet.