Spännande samarbete mellan jubilarer

Såväl Oppigårds som Närkes Kulturbryggeri fyller 15 år i år. Det firar man med att brygga en blandning av Oppigårds Thurbo Stout och Närkes Stormaktsporter. Dessutom ska den fatlagras.

De båda bryggerierna har under många år haft ett mycket gott rykte såväl i Sverige som utomlands. Oppigårds är i dag Sveriges största hantverksbryggeri och Närke hyllas bland annat för sin Stormaktsporter.

Så när Thurbo Stout och Stormaktsporter blandas blir det förstås riktigt spännande.

– Det vi har smakat på hittills har varit riktigt bra, säger Björn Falkeström på Oppigårds.

De båda ölen har fått mycket bra respons var för sig, och tillsammans kommer det förstås att vara många som är sugna på att prova. Ölen kommer dessutom att fatlagras och planerad release blir i höst.

– Det blir när den är klar och det är omöjligt att säga när. Närke är gamla goda vänner till oss så det känns jättekul att göra det här tillsammans, säger Falkeström.

För dom som är mest otåliga på att smaka kommer det faktiskt möjligheter tidigare. En del av den nya ölen kommer nämligen att släppas utan att fatlagras.

– En del kommer att finnas vid en del evenemang och festivaler framöver, försäkrar Falkeström.

Den fatlagrade varianten kommer att finnas på både fat och flaska, och förhoppningen är att den ska dyka upp på Systembolaget framöver.

De båda bryggerierna firar 15 år i år och för Oppigårds del kommer det att uppmärksammas även på flera andra sätt. Ett jubileumsöl ska bryggas och det ölet blir en india pale ale.

Dessutom ska Oppigårds-fansen få vara med och påverka utbudet. En omröstning kommer att genomföras där man får rösta fram vilket av de tidigare Oppigårds-ölen som ska bryggas på nytt.

– Under 15 år hinner man brygga en del olika öl. Det blir lite retro och det känns kul på en ölmarknad som går så himla snabbt framåt hela tiden, säger Falkeström.