Smak går före stil när Omaka brygger öl

Bildspel

Bild 1 av 8

Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier, lämnade över en gåva till Hedda Spendrup.

Syskonens Hedda och Axel Spendrups satsning på bryggeripub tar allt mer form. När allt är klart ska det kunna produceras nästan en halv miljon liter öl i lokalerna i centrala Stockholm.

Under onsdagen var det pressvisning av lokalerna på Uggelviksgatan i centrala Stockholm och det blir en satsning som blir rejäl redan från start.

75-80 platser blir det i restaurangdelen, utöver det byggs även en bardel och bryggeriet består av ett bryggverk på 2000 liter och hela 17 tankar i samma storlek.

– Vi kommer att kunna brygga 450 000 liter per år, och vi vill vända oss till nya människor som gillar smaker. Vi ska låta smak gå före stil, säger Hedda Spendrup.

Han blir ansvarig för bryggeridelen hos Omaka, och storebror Axel kommer att jobba med bland annat designen.

– Vi kommer att ha ett stort konstfokus i bryggeriet och på burkar och hoppas på att samarbeta med olika konstnärer, säger han.

Under visningen bjöds bland annat på ett öl med vit persika och en stout med hallon och svarta vinbär. Det kommer att bryggas öl som passar in i stilar, men också öl som utmanar de stilar som finns.

– Vi vill komma förbi de fördomar som finns om vissa ölstilar, säger Axel Spendrup.

Utöver de båda syskonen kommer även Olof Molander och Mattias Berggren att jobba på Omaka. När det sedan är dags för öppning blir det fler som behöver jobba där.

– Det blir ölinriktning även på maten. Vi kommer att ha fokus på att matcha maten med ölen, och även göra tvärtom, säger Mattias Berggren som blir ansvarig för restaurangdelen.

Målet är att öppna i mitten av april och kanske är då våren så långt kommen att den planerade uteserveringen också kan hållas öppen då.