SM inställt men Göteborg ordnar tävling ändå

Simon Svensson är förutom att vara öldomare själv en frekvent deltagare i hembryggningstävlingar. Foto: Peter Lindh

I brist på SM arrangeras nu en ny hembryggartävling i Göteborg. Tävlingen äger rum i juni och omfattar alla SM-klasser.

Det är Göteborgs Öldomare som arrangerar tävlingen i samarbete med Gothia Hembryggarförening och Hönö Ölagille.

– Det var Thomas Jarlsmark på Hönö Ölagille som kom till mig med idén och eftersom jag redan haft ungefär samma tanke körde vi, säger Simon Svensson som i sammanhanget representerar såväl Göteborgs Öldomare som Gothia Hembryggarförening.

Bakgrunden är det faktum att det till skillnad från förra året inte ens blir någon domartävling i SM. Allt är inställt.

– Det är så tråkigt att inte träffa andra hembryggare. Det sociala är viktigt. Nu kan vi visserligen inte träffas och tjöta men vi valde ändå att dra ihop en tävling för hembryggare i Sverige. Det är alltid roligt att ha ett mål att brygga för.

Simon Svensson saknar SM i Hembryggning så mycket att han initierat en tävling i Göteborg i stället. Här syns han till vänster när han provar Lundgrens Lager på SM i Stockholm 2019.

Varje deltagare får ha max två öl. Anmälan öppnar den 1 maj medan bedömningen äger rum den 12 juni och är helt domardömd. Tio till tolv öldomare från Göteborg har visat intresse, men Simon berättar att man även kontaktat andra öldomare i Sverige för att eventuellt kunna öka antalet deltagande öl. För nu är det begränsat till 100.

– 100 öl är vad som är rimligt för oss att döma på en dag, först dömer man i kval och blir det nån form av final på det. Sen tar det tid när man ska döma med protokoll, säger Simon.

Alla elva SM-klasserna finns med i tävlingen och varje klassvinnare kommer att få guldmedalj.

– Ja, sen jag fick silver för bästa öl i veteklassen i SM senast så har jag proklamerat att guld alltid ska delas ut oavsett antal tävlande öl i klassen.

Även best in show utses för de tre bästa ölen oavsett klass och vinnarna får dela på en 5000 kronor i presentkort hos sponsorn Ölkompaniet.

SM i hembryggning skulle ha arrangerats i Göteborg 2020, men fick ställas in på grund av pandemin och enbart domartävlingen genomfördes. I år blir det vare sig publik tävling eller domartävling.