Skrubbe jubilerar med fyra egna brygder

I morgon firar ölprofilen Jens Skrubbe 15 år på Pressklubben i Stockholm. Det sker bland annat med fyra egna öl.

Ölprofilen Skrubbe har varit inblandad i ett antal olika ölprojekt genom åren, men de flesta förknippar nog honom mest med Pressklubben på Vasagatan i Stockholm.

I dag jobbar han där tre luncher plus en kväll i veckan. Dessutom är han ölansvarig. Torsdag 12 januari är det dags för jubileumsfest.

– Jag hoppas det ska komma folk från alla år jag varit med, säger han.

Givietvis finns det en jubileumsöl framtagen. Skrubbe har den här gången bryggt tillsammans med Stockholm Brewing och resultatet blev ”Skrubbe Scooterbeer”. Ett namn som förstås passar bra när det är dags att ”fylla moppe” i ölvärlden.

– Det finns bara ett par fat av den ölen, vi bryggde den precis före jul, berättar Skrubbe.

Motivet på etiketten till den ölen har han fått låna av konstnären Michael Johansson.

Under kvällen kommer även tre andra öl där han varit delaktig i bryggningen att finnas tillgängliga. Södvik Säsong har bryggts tillsammans med Eskilstuna i sju år nu. Tillsammans med Jackdaw har ölen Maratonic tagits fram och på Modernist har han bryggt Gröndals Grisette tillsammans med vännen Tobias Göth.

Under 15 år har det hänt massor i ölvärlden. Men kanske inte lika mycket i Belgien som är Skrubbes favorit bland ölländer.

– Det är väldigt traditionsbundet och nya bryggerier har svårt att ta sig in på barer. Men under de senaste tio åren har det experimenterats mer och man har även satsat mycket mer på export.

Belgo-IPA och imperial stouts har under de senaste åren blivit mer populära i Belgien, och även hos Skrubbe själv.

– Jag kan gilla när de kombinerar humle med belgisk jäst. Så hade jag inte sagt för fem år sedan, menar han.

Med 15 år i ölvärlden är förstås den sista frågan om det blir 15 år till. Svaret kommer snabbt.

– Det skulle inte min fru tillåta. I alla fall inte att jobba i barer. Men jag vill jobba med öl och drömmen är att ha en bottle shop med en liten servering. Sådant finns i de allra flesta länder, men tyvärr inte i Sverige.