Succéölen bryggdes för allra sista gången

Bildspel

Bild 1 av 6

Simon Karlsson är ganska ny på Stigberget, men har fått uppleva en del av den uppståndelse som varit runt bryggeriet under året. Foto: Ronny Karlsson

Nu är det snart över! Under torsdagen bryggdes och buteljerades Stigbergerts Gbg Beer Week IPA för allra sista gången. Beernews var förstås där och hjälpte till med bryggningen.

Få öl har fått sådant genomslag som Gbg Beer Week under 2016. Allt började under ölveckan i Göteborg i april, och sedan har det bara blivit värre och värre.

Först blev det succe lokalt, sedan spred det sig över landet och under hösten har det även blivit ett stort intresse internationellt.

– Det har varit ett roligt år, men det ska bli skoj att brygga lite annan öl också, säger bryggaren Olle Andersson.

Han har inte koll på hur många batcher det har blivit, men tror att det har landat på uppemot 20 stycken. Planen från början var en batch som skulle finnas under ölveckan.

Under torsdagen bryggdes ölen för allra sista gången. Beernews fick till och med äran att delta i bryggningen. Kanske ingen avgörande insats, men lite humle hamnade på rätt plats i alla fall, medan Olle Andersson hanterade kameran.

2016 har blivit året som Stigbergets Bryggeri profilerat sig med sina humliga öl. Men Andersson påpekar att man inte kom från ingenstans, utan har jobbat länge med sina öl.

– Vi har gjort runt 500 batcher och mycket har varit humlig öl, säger han.

Givetvis kommer man att fortsätta att producera välhumlad öl även efter Gbg Beer Week. Amazing Haze finns redan ute och kommer att leva vidare. Det är en öl som Andersson själv rankar högre än Beer Week.

– Den har mosaic, nelson och citra precis som Beer Week, men maltbasen är ganska annorlunda. Det är faktiskt mer humle i Amazing Haze, men den är mer balanserad.

En ny öl, Muddle, bryggdes också i förra veckan och ska släpps på krogar i Göteborg tidigt på det nya året. Den är en havre-IPA som många givetvis kommer att vara nyfikna på.

Anledningen till att det var såväl sista bryggningen som buteljeringen av Beer Week samtidigt, är att den sista batcher troligen bara hamnar på fat och går på export.

Snart är det alltså över, men ingenting blir sig likt igen för Stigberget. 2016 lär vara ett år som alla inblandade kommer att minnas länge.