Simon gillar dom som brygger egen stil

SOMMAR 2019

Simon Svensson svarar på våra sommarfrågor. Foto: Peter Lindh.

Simon Svensson är hembryggare, ölguide i Göteborg och en hel del annat. Nu svarar han på våra sommarfrågor.

1. Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?

– Guinness. Drickbar, törstsläckande men ändå tillräckligt intressant. Blir förr eller senare nästan alltid en Guinness på ölrundorna.

2. Vilka är världens tre bästa ölländer? Lista och förklara.

– Tyskland, Storbritannien, USA. Tyskland för att de är bäst på lageröl. Finns goda lageröl lite varstans i världen men inget annat land är i närheten av Tysklands bredd. Pils, bock, helles, märzen. Jag tar en av varje tack! Storbritannien: Alla andra länder verkar ju skita i snälla, maltiga, drickvänliga ales. USA: Kommentarer nästan överflödiga. Variationen, utbudet.

3. Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?

– Oceanbryggeriet. För att de inte brygger exakt likadana öl som 90% av bryggerierna gör. De håller fast vid sin brittiska linje och jag älskar flera av deras öl.

4. Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar och vad ska du hitta på?

– Inga vildare äventyr då familjen väntar nytillskott i augusti. Men nästan tre veckor som mestadels blir i ålaboden på skånska ostkusten. Sen blir det ju tio pappadagar efter födseln också. Då ska jag till Bamberg och dricka öl!

Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera.

– Den enda obligatoriska är hembryggar-SM. Annars är ju Brewskival en stark kandidat. Har iof sig bara varit där som utställare men det var fantastiskt trevligt.

Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?

– På västfronten intet nytt. Tyvärr.