Semestern borta när ölintresset slår rekord

Patrik Hellström fick avbryta semestern när ölen var slut på Systembolaget. Nu väntar 14 raka bryggdagar. Foto: Privat.

Semestern rök alla världens väg och i stället blir det 14 raka bryggdagar. Bryggverket i Umeå slår alla försäljningsrekord i sommar och då är det bara att skippa stranden och mäska in.

 

Inför sommaren gjorde killarna på Bryggverket en bedömning av hur mycket öl det skulle kunna gå att sälja under sommaren. Därefter bryggde man lite till innan det var dags för semester.

Men så mycket semester blev det inte för Patrik Hellström.

– Det har varit helt galet, som ett kosläpp. Sju av våra nio öl på Systembolaget har sålt slut och krogarna tar in allt mer öl, säger han.

De bedömningar som gjordes i våras visade sig alltså vara helt fel, men på ett bra sätt.

– Vi har aldrig levererat så här mycket öl och nu är det tomt. Det är som att proppen har gått ur på krogen samtidigt som folk köper öl på krogen. Jag tror man unnar sig mer hemma när man inte kan resa bort, säger Hellström.

Nu ska det bryggas cirka 14 dagar i rad och det gör att produktionen skjuter fart rejält. Normalt sett bryggs det runt 10 000 liter per månad hos Bryggverket, nu ska man brygga över 20 000 liter på två veckor.

– Det är egentligen ett angenämt problem, men vi tappar försäljning nu när det står tomt på hyllorna. Nu tar det ju tre till fyra veckor innan vi får fram ny öl och vi måste hitta tider för burkning med CanMan.

Det är inte bara Systembolaget ock krogen som tagit ordentlig fart. Även försäljningen av läsk och folköl går som tåget, både i matbutiker och vid bryggeriet. Givetvis finns en stor tacksamhet när det säljs öl på helt nya nivåer.

– Det har aldrig gått så här bra tidigare. Och hade vi bara varit förberedda hade det varit ännu bättre, säger Hellström.