Så vill kommunen lösa provsmakningarna

Darryl de Necker, tvåa från höger, har klart för sig hur han och Gothenburg Brewers Guild vill lösa frågan med provsmakningar av öl. Foto: Peter Lindh.

Frågan om provsmakningstillstånd i Göteborg följs över hela landet. Nu föreslås ansvariga politiker att rösta igenom ett förslag som bryggerierna står bakom.

Det blev en hel del uppmärksamhet efter att Göteborgs Stad tidigare i höstas presenterade ett nytt förslag för provsmakning av öl på bryggerier. Förslaget byggde på att det skulle serveras mindre mängd öl ju starkare ölet var, men protesterna blev många.

Flera bryggerier stängde sina taproom och kommunen backade. Nu väntar alla på ett nytt beslut och det ser ut att bli en lösning som bryggerierna är nöjda med.

Inför torsdagens möte i Social resursnämnd finns nämligen ett förslag som innebär att det ska vara tillåtet att servera åtta glas på vardera 15 centiliter öl till en gäst.

– Det är så vi har det i dag och det fungerar bra, säger Darryl de Necker på Beerbliotek.

Han är också en av personerna i styrelsen för Gothenburg Brewers Guild, som driver den frågan gemensamt för bryggerierna.

Kontakterna med kommunens representanter har varit bra den senaste tiden och de Necker tror och hoppas att de nu bättre förstås vardagen för bryggerierna och hur de här taproomen fungerar. Bland annat har gillet gjort en beskrivning av vad det är för verksamhet som sker på bryggerierna.

Under hösten har det återigen höjts röster för att se över alkohollagen, men socialminister Lena Hallengren har i riksdagen sagt att det inte är aktuellt. I stället är det upp till kommunerna att tolka den lag som finns, och i dag gör olika kommuner på olika sätt.

Efter den uppmärksamhet som blev i Göteborg lär det vara många kommuner som följer utvecklingen.