Lucka 16: Olle satte fart på en ny trend

Olle Andersson finns bakom lucka nummer 16. Foto: Automagiskt Bryggeri.

Peter M Eronsons och DoubleBastards Julkalender 2019 listar Sverige 24 mest inflytelserika ölpersoner i den moderna Svenska Ölrevolutionen 1994-2019.

Lucka 16: Olle Andersson.

Bakom lucka 16 hittar vi göteborgs- och bryggarprofilen Olle Andersson. Det är få bryggare i Sverige som har betytt så mycket för en ölstil (NEIPA). Men det är även få bryggare som haft ett sådant genomslag hos yngre hembryggare och den yngre generationen professionella bryggare. Många sneglar på hur Olle gör sina öl och Olles open source-tänk har gjort honom omåttligt populär bland dessa bryggare.

Men allt började 2011 då Olle och barndomsvännen Olof Andersson startade O/O Brewing. Det skulle dock dröja ända till 2017 innan de fixade eget bryggverk och lokaler. Fram till dess bryggde Olle på Stigbergets Bryggeri och det var där som han tog fram en NEIPA som skulle påverka och influera den svenska ölmarknaden.

Vad är du mest stolt över i din ölkarriär?

– Att jag tillsammans med Olof har lyckats starta ett bryggeri som går bra. För inte så många år sedan var vi hembryggare och nu har vi ett bryggeri med anställda som producerar öl som dricks och uppskattas över hela världen. Det är enkelt att ha passion kring öl men utmaningen ligger i att samtidigt driva ett företag där vi inte tummar på kvalité och vision.

Året var 2016 och GBG Beer Week ville ha ett officiellt under veckan. De frågade Stigbergets Bryggeri där Olle valde att göra en IPA med arbetsnamnet Dankeborg, där mycket fokus låg på att få fram det aromatiska från humlen, snarare än beskan. Resultatet var häpnadsväckande. I Sverige hade man aldrig druckit en IPA som smakade så färskt och humligt. Trenden var satt, många följde efter och Olle lade grunden för Stigbergets stora framgångar med denna och andra humliga ipor.

Vi tackar Olle för att ha satt Göteborg och Sverige på ölkartan men också för att ha inspirerat och hjälpt många hembryggare samt för att han alltid levererar öl av världsklass även inom stilar som lageröl och porter.

Slutligen, vi håller var sin pistol mot ditt huvud och du får dricka en sista öl innan vi trycker av. Vilket öl väljer du?

– Fullers London Porter (gärna på cask).