Klart vilka som ska göra årets GBGBW-öl

Nu är det klart vilket bryggeri som ska göra GBG Beer Weeks öl 2022.

Det är O/O Brewing som ska göra GBG Beer Week-ölet 2022. Petur Olafsson på GBG Beer Week säger att det finns flera faktorer bakom valet.

– O/O tog kontakt med oss med en idé på ett öl som vi gillade, och vi kunde ha ett flexibelt samarbete och planera utan att låsa oss för mycket med tanke på restriktionerna. Med O/O hade vi kunnat blåsa av i värsta fall och det hade varit svårare annars.

– Vi vill att det ska vara ett bra bryggeri som är duktigt på just den typ av öl som det kommer vara, och O/O är bland de bättre bryggerierna i Sverige på ölstilen.

Det är O/O Brewing med Olle Andersson som gör årets öl till GBG Beer Week. Foto: Peter Lindh

Men det är inte första gången som Olle Andersson är inblandad i ett GBGBW-öl.

2016 jobbade han på Stigbergets Bryggeri och tog fram det årets öl på. En IPA som hade väldigt stor framgång och varit en av faktorerna bakom Stigbergets snabba utveckling de senaste åren.

– Det fanns en del funderingar på att Olle var med och gjorde det första ölet på Stigbergets, men vi resonerade att det inte är samma bryggeri. Otto Asklid var också med och gjorde det första ölet och han var med på Vega när det bryggeriet sen gjorde ett öl åt oss 2019. Det är så det är i Göteborgs ölvärld, folk flyttar mellan bryggerier. Det hade varit konstigt att ett bryggeri inte får göra ölet för att någon bytt arbetsplats.

Olle själv är väldigt glad över att få chansen att göra ölet.

– Det är jätteroligt att vi får äran att brygga årets GBG Beer Week, säger han.

– Årets öl blir något vi faktiskt har gått och funderat på att brygga i flera år. Vi har känt att vi har saknat rätt kontext tills nu. Som GBG Beer Week-öl passar den perfekt. Ska bli spännande att se vad folk tycker.

Än så länge vill GBGBW inte gå ut med vad det är för öl eller ens vad det är för stil, men klart är att den lanseras i början av ölveckan i april.

– Det vi kan säga är att det blir med en ölstil som tidigare inte gjorts som officiellt öl för veckan. Vi kommer att ha en fest på Hey, it’s Enrico Pallazzo på Ringön på torsdag den 31 mars för dem som vill smaka på den innan alla andra och sen släpps den på fredagen när ölveckan börjar.

– Sen lanseras den även på Systembolaget samma dag i ett antal butiker runt om i landet.

Petur hoppas även att ölet ska spridas till krogar utanför Göteborg.

– Vi försöker få ut den, men vi på GBGBW har inga egna resurser för det. Men vi har nästan alltid haft ölet på några orter till.

GBG Beer Week startar den 1 april och håller sen på till den 9 april.