GBG Beer Week pausas – siktar mot jubileum

2023 ställdes ölveckan in med förhoppning om att kunna genomföras i år istället – så blir det inte. Initiativtagarna hoppas istället på en återkomst lagom till tioårsjubiléet.

Senaste gången GBG Beer Week genomfördes var 2022 med start den 1 april, samma datum som Covid-19 inte längre klassades som en allmänfarlig sjukdom. Trots många frågetecken under planeringen genomfördes veckan med ett åttiotal olika ölrelaterade events runt om i Göteborg.

 

– Under 2020 hade vi över 100 event planerade, men när pandemin bröt ut försvann majoriteten. Och 2021 blev det inget alls. Så när pandemin var över trodde vi att allt skulle bli som vanligt igen, men istället blev kriget i Ukraina starten på den större och djupare kris för hantverksbryggerierna som vi ser nu, säger Petur Olafsson, som tillsammans Beernews-kollegan Fredrik Berggren är grundare av, och drivande i, GBG Beer Week-projektet.

 

GBG Beer Week är gräsrotsdriven på ideell basis och har genomförts sedan 2015 i samband med En Öl & Whiskymässa. Förra året gick grundarna gick ut med att arrangemanget tillfälligt skulle ta ett års paus. Men under de rådande omständigheterna, där många bryggerier kämpar hårt med ekonomin tycker de att tiden fortfarande inte är mogen för en ölvecka.

 

– På sätt och vis är det synd, för vi känner att Göteborgs ölscen verkligen skulle behöva en energiinjektion just nu. Men allt bygger på att det finns både kraft och intresse bland bryggerierna att genomföra GBG Beer Week igen och ärligt talat är vi osäkra på båda delarna, säger Fredrik Berggren.

 

Hur påverkar det att Petur Olafsson och Fredrik Berggren nyligen tagit över Beernews tillsammans med fem andra delägare?

 

– För oss är det två helt olika saker, så det påverkar inte alls. Det tyngst vägande för vårt beslut är att vi märker att bryggerierna fortfarande har fokus på andra saker just nu. Många har fått dra ner på personal och måste välja var de lägger tid och resurser. Då blir det en utmaning att fixa massor av events under en vecka, säger Petur Olafsson.

 

När bryggerier och ölentusiaster frågat hur det blir med GBG Beer Week, så har de fått besked att det inte blir något i år. Samtidigt ser arrangörerna ett behov av att tydligt flagga för att de verkligen hoppas på en storslagen tioårsfest 2025, därför uppmanar de nu bryggerier, pubar och andra arrangörer att börja fundera över hur de kan bidra till nästa års ölvecka. Både Petur Olafsson och Fredrik Berggren är optimistiska inför framtiden.

 

– Nästa år tror vi att vändningen kommit för bryggerierna och importörerna och då skulle det vara kul att anstränga oss lite extra för att visa att GBG Beer Week är att räkna med även framöver. Så alla ni som har idéer om hur vi ska göra nästa års ölvecka till den bästa någonsin – hör gärna av er via GBG Beer Weeks hemsida redan nu!

 

GBG Beer Week genom åren

• 2015 Premiär för Sveriges allra första ölvecka. Ingen officiell öl.

• 2016 Årets öl: Stigbergets Bryggeri – GBG Beer Week 2016 (New England-IPA)

• 2017 Vinnare av Årets Ölutvecklare. Årets öl: Beerbliotek – GBG Beer Week 2017 – A Moment of Clarity (Session-IPA)

• 2018 Årets öl: Dugges Bryggeri – GBG Beer Week 2018 Sour Strawberry Beer (Berliner Weisse med jordgubbar)

• 2019 Årets öl: Vega Bryggeri – GBG Beer Week 2019 – Goodness Grapecious IPA (IPA med vindruvor)

• 2020 Mottagare av Svensk Ölfrämjandets Guldpin. Årets öl: Spike Brewery – GBG Beer Week 2020 Spike (Kveik-Pale Ale med skandinaviska ekologiska ingredienser)

• 2021 Inställt på grund av pandemirestriktionerna.

• 2022 Årets öl: O/O Brewing – GBG Lager 2022 (Viennalager torrhumlad med Mosaichumle)

• 2023–2024 Inställt på grund av tuffa tider i ölbranschen.